IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ остават под натиск, само Nasdaq изплува на зелено

Инвеститорите са в очакване на финансови отчети и на данни за инфлацията

23:38 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в САЩ остават под натиск, само Nasdaq изплува на зелено

Американските индекси не успяха да намерят единна посока във вторник, като Nasdaq се оказа единственият, който успя да изплува на зелено.

Широкият индекс S&P 500 успя да се справи с част от по-ранния си спад, подкрепен от технологичните акции, но все пак завърши деня с лекo понижение. Широкият индекс приключи сесията с 0,15% надолу до 4756,50 пункта, пише CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи със 157,85 пункта, или 0,42%, завършвайки търговията на ниво от 37 525,16 пункта, след като при днешното си дъно беше спаднал с 310 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite обаче се справи със своето понижение от близо 0,9% и отбеляза ръст от 0,09%, установявайки се на ниво от 14 857,71 пункта.

Цената на акциите на Nvidia се покачи с 1,7%, достигайки нов исторически рекорд. Amazon записа над 1,5% ръст на борсата заедно с Alphabet. Стойността на книжата на Juniper Networks скочи с близо 22 на сто, след като The Wall Street Journal писа, че Hewlett Packard Enterprise може в близките дни да обяви придобиването ѝ за около 13 млрд. долара.

Като цяло технологичният сектор, който се представи най-добре за 2023 г., започва трудно 2024 г., оказвайки натиск върху по-широкия пазар. От началото на годината секторът е спаднал с повече от 1,1%.

„Отдръпваме се от Big Tech и навлизаме в по-дълбоките части на пазара, които не бяха особено предпочитани... Например виждаме повече купувачи, които се интересуват от здравеопазване“, коментира главният глобален стратег в LPL Financial Куинси Кросби. Здравеопазването беше един от малкото сектори в S&P 500, които бяха на зелено днес. За 2024 г. секторът се радва на около 3% ръст, което го прави един от най-добре представящите се.

По-късно тази седмица инвеститорите ще следят с внимание два ключови показателя за инфлацията, които предстои да излязат. От тях те ще се опитат да добият представа за това дали предстои намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв. Индексът на потребителските цени за декември ще бъде публикуван в четвъртък, а ден след него – индексът на цените на производител.

Компаниите, които ще представят своите финансови отчети тази седмица, включват Taiwan Semiconductor Manufacturing и Infosys, както и JPMorgan Chase, UnitedHealth, Bank of America и Delta Air Lines.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още