IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор и търговията на дребно тласнаха към ръст европейските пазари

На обратния полюс беше енергийният сектор заради спада на цените на суровия петрол

20:13 | 08.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с ръст сесията в понеделник, като възстановиха част от загубите след слабото начало на годината, предават Ройтерс и CNBC.

Технологичният сектор и търговията на дребно поведоха ръстовете, а енергийният сектор изостана след спад на цените на суровия петрол.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,3%, след като спадаше с 0,7 на сто през деня.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна минимално с 0,06% до ниво от 7694,19 пункта. Германският DAX прибави 0,74% и завърши деня на равнище от 16 716,47 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,4% до ниво от 7450,24 пункта.

Технологичният сектор отбеляза ръст от 1,2% и прекъсна шестдневната си губеща серия, а индексът на търговията на дребно също добави 1,2 на сто и отбеляза първото си покачване от седем сесии насам.

Европейският банчмарк отбеляза първия си седмичен спад от осем седмици насам миналата седмица след силен ръст през втората половина на 2023 г. на фона на нарастващите надежди, че големите централни банки може да обмислят понижения на лихвите през 2024 г.

Но смесените напоследък икономически данни в света карат пазарите да ограничават очакванията си за бъдещо намаляване на лихвите.

Петролният и газов сектор отбеляза спад от 2,6% в понеделник, тъй като цените на петрола намаляха с над 3% след резки понижения на цените от водещия износител Саудитска Арабия и ръста на добива на ОПЕК.

Книжата на Shell поевтиняха с 3,1%, след като петролният гигант съобщи, че ще плати глоба за 4,5 млрд. долара за четвъртото тримесечие.

Вниманието сега ще се насочи към сезона на отчетите в САЩ, който ще започне тази седмица, а ключовите данни за инфлацията, които се очакват в четвъртък, ще зададат тона на фондовите пазари в цял свят.

В макроикономически план в понеделник германските промишлени поръчки са нараснали по-малко от очакванията през ноември, а отделен индекс показа, че нагласите на инвеститорите в еврозоната са се подобрими за трети пореден месец през януари до най-високото си ниво от май насам.

На корпоративния фронт книжата на Airbus поскъпнаха с 2,5%, след като Федералната авиационна администрация в САЩ нареди временно приземяване на някои от самолетите MAX 9 на конкурента Boeing. Листнатите в САЩ акции на Boeing поевтиняха с 6,8% в началото на борсовата търговия отвъд Океана.

Цената на акциите на Drax нарасна с 9,5% и компанията се озова на върха на Stoxx 600, след като британският производител на електроенергия съобщи, че е спечелил одобрение за схема на стойност милиарди паунди за улавяне на въглероден диоксид.

Корабните компании Hapag-Lloyd и Maersk опровергаха съобщение, че някои собственици на кораби са започнали да постигат споразумения с подкрепяните от Иран бунтовници хути за предотвратяване на нападения срещу техни кораби в Червено море. Книжата на двете компании поевтиняха съответно с 10,2% и 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още