IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пусна нов индекс за акции „сини чипове“

Бенчмаркът CSI A50 е диверсифициран с компании от индустрии, централни за визията за икономически преход на страната и привличането на инвестиции

12:27 | 08.01.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските фондови борси създадоха нов индекс за акции „сини чипове“ като част от усилията за увеличаване на инвестициите, което е от стратегическа важност за Пекин.

Инвеститори и анализатори казват, че индексът CSI A50, който дебютира миналия вторник, има за цел да насърчи създаването на инвестиционни продукти, които предоставят по-голяма тежест върху сектори като възобновяеми енергийни източници и производство на полупроводници - области, които са централни за визията на политиците за икономически преход и национална сигурност на Китай, пише FT.

Въвеждането на новия бенчмарк е предшествано от сериозни разпродажби на китайски акции и рекордно изтичане на чуждестранни пари. Това доведе до спад на индекса на котираните в Шанхай и Шънджън акции CSI 300 от над 11% през 2023 г. на фона на разочароващия икономически растеж на страната.

За сравнение, S&P 500 се повиши с повече от 24% през същия период.

          

Шанхайската фондова борса, която съвместно притежава China Securities Index Company с борсата в Шънджън, обяви пред държавните медии, че ще гарантира, че доставчикът на индекси „обогатява набора от продукти, базирани на борсови индекси, които ще бъдат използвани, за да демонстрират смяната на скоростите в икономическата структура на Китай”.

В състава на CSI A50 попадат най-ценната компания за алкохол в света Kweichow Moutai, компанията за батерии Contemporary Amperex Technology Co, производителя на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp и фармацевтичната група Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals.

Диверсифицираният фокус на измерителя контрастира със съществуващите индекси, които не са толкова изложени на по-новите двигатели на икономическия растеж, вкл. и защото техните претегляния се основават предимно на пазарната капитализация.

Според анализатори чуждестранните и институционалните инвеститори в Китай обикновено се насочват към CSI 300, в чийто състав преобладават финансовите акции, а трейдърите на дребно избират индекса Shanghai Composite с преобладаващо участие на финансови и индустриални акции.

„През последните години видяхме бърз растеж в области, които не са непременно отразени в конвенционалните индекси, които инвеститорите на дребно и чуждестранните инвеститори са склонни да следят“, казва Джейсън Луи, ръководител на стратегията за Източна Азия в BNP Paribas. Според него новият индекс CSI A50 е източник на възможна секторна диверсификация.

Документите на уебсайта на китайския регулатор на ценни книжа показват, че 10 мениджъри на фондове - включително местния бизнес за търговия на дребно на JPMorgan Asset Management, вече са кандидатствали за стартиране на борсово търгувани фондове, проследяващи новия индекс.

„Този нов индекс е доста диверсифициран и представителен“, коментира Джан Ки, анализатор в Haitong Securities. „Акцентът е включването на нови акции, свързани с енергията, което представлява посоката на новата икономика на Китай“, допълва Джан.

Инвеститори коментират обаче, че няма гаранция, че CSI A50 - който падна с 2,6% от пускането си на пазара, ще е реална конкуренция на съществуващите индекси, макар и да дава някакъв различен избор. Остава само да се наблюдава какъв приток от инвестиции би привлякъл новият бенчмарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още