IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгските пазари повеждат спадовете в Азия

Молбата за ликвидация заради фалит на Zhongzhi Enterprise Group помрачи оптимизма на инвеститорите в региона

12:13 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хонконгските пазари поведоха спадовете в Азиатско-Тихоокеанския регион в понеделник, следвани от китайските, които излязоха на червено, след като сенчестият банков конгломерат Zhongzhi Enterprise Group подаде молба за ликвидация заради фалит късно в петък, предава CNBC.

Индексът Hang Seng се срина с над 2% в последния час на търговията си, след като акциите на компаниите в сферата на здравеопазването поевтиняха, а референтният индекс CSI 300 в континентален Китай отстъпи с 1,29% и завърши сесията на ниво от 3472,19 пункта.

Звеното на Evergrande за електрически превозни средства поиска спиране на търговията в очакване на съобщение от компанията. В заявление до Хонконгската борса Evergrande New Energy Vehicle обясни, че съобщението е „във връзка с вътрешна информация на компанията“, но без да дава повече подробности.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Акциите на Evergrande NEV поевтиняха с над 18% миналата седмица, след като компанията разкри, че планираната продажба на акции на листната в САЩ NWTN е отменена.

На пазара в Австралия индексът S&P/ASX 200 се понижи с 0,50% до 7451,50 пункта.

Южнокорейският Kospi записа спад от 0,4%, приключвайки сесията на ниво от 2567,82 пункта. Показателят Kosdaq с по-малка капитализация се повиши с 0,11% до 879,34 и достигна най-високото си ниво от 19 септември насам.

Пазарите в Япония останаха затворени заради официален празник и ще възобновят търговията си във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още