IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварянето на либийско находище подкрепя цената на петрола*

Опасенията за нови прекъсвания на доставките повишават цените допълнително

09:57 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък на фона на опасения за доставките от Близкия изток след прекъсване на работата на находище в Либия и засилващото се напрежение около войната между Израел и Газа, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 54 цента, или 0,69%, до 78,79 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 68 цента, или 0,94%, до 73,38 долара.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 3%, достигайки най-високото си ниво от пет дни насам в сряда, като цената на WTI отбеляза най-голямото дневно процентно повишение от средата на ноември.

„Съвкупността от новини за допълнително засилване на напрежението в Червено море и пълното затваряне на либийското петролно находище Шарара заради местни протести подновиха опасенията за прекъсвания на доставките на петрол в световен мащаб“, заяви Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

В сряда заради местни протести производството в либийското нефтено находище Шарара, което има капацитет да произвежда до 300 хил. барела на ден, спря напълно. Находището, едно от най-големите в Либия, често се оказва засегнато от местни и по-широки политически протести.

По-рано във вторник заместник-лидерът на „Хамас“ беше убит в Бейрут при първия удар в ливанската столица след близо три месеца почти ежедневни престрелки между израелската армия и подкрепяната от Иран „Хизбула“, които бяха ограничени до граничния регион.

Опасенията за корабоплаването в Червено море възникнаха, след като подкрепяните от Иран йеменски хути заявиха в сряда, че са нападнали контейнеровоз, пътуващ за Израел. Централното командване на САЩ съобщи, че въоръжените бойци са изстреляли две противокорабни балистични ракети в южната част на Червено море предишния ден.

Цените на петрола получават подкрепа и от данните на Американския петролен институт, показващи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели със 7,4 млн. барела през седмицата, приключила на 29 декември, което е двойно повече от очакваното от анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Седмичните данни от Администрацията за енергийна информация (EIA) ще бъдат публикувани по-късно в четвъртък.

Междувременно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в сряда, че сътрудничеството и диалогът в рамките на по-широкия алианс на производителите ОПЕК+ ще продължат, след като Ангола, също членка на ОПЕК, заяви, че ще напусне блока миналия месец.

На 1 февруари предстои среща на групата, на която ще бъдат обсъдени последните приложени съкращения на добива на петрол от страните членки на групата.

Анализатори на Goldman Sachs прогнозират през 2024 г. цената на барел Брент да варира между 70 и 90 долара за барел предвид гъвкавото предлагане от ОПЕК+, ниския риск от рецесия и възможните покупки на стратегически петролни резерви от Китай и САЩ.

Геополитическите рискови сценарии ще останат ключови за прогнозата, допълват анализаторите в бележка до клиенти от 3 януари.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още