IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни на фона на икономическите опасения за САЩ*

Пазарите следят и ситуацията в Червено море, която може да прекъсне още доставки

09:59 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се променят незначително по време на сесията в сряда, докато пазарите претеглят опасенията си за икономиката на САЩ спрямо възможните прекъсвания на доставките на суровината заради напрежението в Червено море, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 2 цента, или 0,03%, до 75,91 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 5 цента, или 0,07%, до 70,33 долара за барел.

Цените на петрола се повишиха с около 2 долара по-рано през седмицата след атаките срещу кораби от хутите през уикенда и пристигането на ирански военен кораб в Червено море. Един по-широк конфликт може да затвори важни маршрути за транспортиране на петрол по вода и да наруши търговските потоци.

Цените на суровината обаче се понижиха през предходната сесия, тъй като оптимизмът на пазара за сериозни ранни намаления на лихвите в САЩ отслабна преди публикуването на данните за работните места и протокола от срещата на Федералния резерв.

„Енергийните пазари не успяха да се разминат с по-сериозния натиск, наблюдаван и при рисковите активи, като пазарите на акции също записаха спадове. Въпреки засилващото се напрежение в Близкия изток петролният пазар остава слаб“, коментираха анализатори на ING в бележка за клиенти.

Очакванията за силно предлагане през първата половина на 2024 г. ограничиха поскъпването на петрола преди плановете на ОПЕК+ да организира среща на своя Съвместен министерски комитет за наблюдение (JMMC) в началото на февруари. Точна дата не е определена, споделят трима източници от алианса.

„Въпреки че геополитическата ситуация предизвиква опасения за петролния пазар, сравнително добрият петролен баланс през първата половина на 2024 г. наистина помага за облекчаването на някои от тези тревоги “, смятат анализатори на ING.

„Като се има предвид мащабът на съкращенията, които вече са в сила, на групата ще и бъде все по-трудно да приложи допълнителни такива, ако е необходимо през 2024 г.“, заявиха те, посочвайки, че скорошните намаления са били доброволни и не се отнасят за цялата група.

Преди да бъдат пуликувани седмичните отчети за запасите от суров петрол и петролни продукти в САЩ, анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозират спад в запасите от суров петрол за миналата седмица, а запасите от дестилати и бензин вероятно са се повишили през същия период.

Данните от имериканския петролен институт се очаква да бъдат публикувани по-късно в сряда, а тези от Администрацията за енергийна информация – в четвъртък, с ден закъснение заради Нова година.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още