IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Групите за частни капиталови инвестиции проучват нови стратегии за сделки

Индустрията навлиза в 2024 г. с рекордни суми неизразходвани пари от инвеститори

11:19 | 04.01.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Индустрията на частния капитал навлезе в 2024 г. с рекордни суми неизразходвани пари от инвеститори, като този запас трябва да бъде вложен през следващите години.

Фирмите за частни капиталови инвестиции са разполагали с рекордните 2,59 трлн. долара налични парични резерви за изкупуване и други инвестиции към 15 декември, според данни на S&P Global Market Intelligence, цитирани от FT. Близо една четвърт от тези пари се държат от 25 от най-големите групи в индустрията, сред които са Apollo Global, Blackstone, KKR, CVC Capital и Advent International.

Ръководителите от индустрията и техните съветници смятат, че новата година ще представлява голямо изпитание за частните инвеститори, тъй като те търсят начини да продадат големи инвестиции, докато търсят нови възможности.

Тъй като IPO пазарът остава под натиск и глобалното сключване на сделки е бавно, броят на трансакциите за излизане от частен капитал през последното тримесечие е близо до най-ниските нива от почти десетилетие, посочва консултантската компания Bain & Co.

Това оставя групите с рекордните 2,8 трлн. долара непродадени инвестиции, което Bain определя като „огромно изоставане“ на компаниите.

„Това, което виждаме от собствениците на частен капитал, е голямо безпокойство, защото не е ясно как ще се развият [продажбите на активи]“, казва старши банкер, отговарящ за сливания и придобивания, пожелал анонимност.

Условията разочароваха много големи институционални инвеститори, които обикновено очакват да им се връщат редовни парични потоци, тъй като групите за дялово участие продават печеливши инвестиции. Тези инвеститори не получиха много през последните пет години, въпреки че отделиха огромни суми за финансиране на нови сделки за изкупуване.

Банкерите очакват групите да вкарат парите си в движение през следващите месеци, като същевременно сключват сделки за разпродажба на стари инвестиции – особено с нарастването на оптимизма, че лихвените проценти в САЩ са достигнали своя връх след най-рязкото покачване от десетилетия.

„Имах чувството, че [2023 г.] беше година, в която хората преработваха своите портфейли. Надяваме се, че през 2024 г. ще видим ускорение на сделките“, допълва Елизабет Купър, партньор и съръководител на практиката за сливания и придобивания на Simpson Thacher & Bartlett.

„Предстоят много сделки през първата половина и очакваме, че голяма част от тях ще преминат според плана“, казва и Карстен Вьорн, съръководител на M&A отдела за Европа, Близкия изток и Азия в JPMorgan.

За да сключат сделки, много групи за дялово инвестиране са приложили тактики за финансов инженеринг, за да преодолеят разрива между това, което купувачите ще платят за дадена компания, и това, което собствениците ще приемат.

Чарлз Хейс, глобален съръководител на отдела за частен капитал във Freshfields Bruckhaus Deringer, казва, че фирмите все повече се обръщат към „структурирани трансакции“ - сделки, които използват собствен капитал с характеристики, подобни на дълг.

Източници от индустрията коментират пред Financial Times, че частните капиталови групи, които продават бизнеси една на друга, все повече използват сложни структури. Те включват печалби, базирани на ефективността – на продавачите им се плащат повече пари, ако даден бизнес се представя по-добре от очакваното, или други инструменти като отложени плащания от купувачите, за да сключват сделки.

Банкерите и ръководителите на частни капиталови инструменти се вълнуват и от корпоративните отделяния, при които частна инвестиционна компания купува бизнес линия от голяма корпорация.

Най-голямата такава сделка за 2023 г. беше отделянето разплащателната компания Worldpay от FIS на стойност 18 млрд. долара с купувач GTCR. FIS се отказа от плана си да отдели Worldpay в публична компания и вместо това продаде 55% от бизнеса на GTCR в сделка, която донесе на продавача 11,7 млрд. долара в брой.

Много големи фирми за изкупуване ще се стремят да възпроизведат подобни големи сделки за отделяне през 2024 г., според Макс Юстиц от UBS. „Мегафирмите за изкупуване се стремят да покажат, че могат да купуват звена с известен управленски опит и достатъчно ресурси“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още