IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в първата сесия за 2024 г.*

Инвеститорите прогнозират засилено търсене покрай празниците в Китай, което да подкрепи цените

09:53 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават с повече от 1,5% по време на първата сесия за 2024 г. на фона на вероятността за прекъснати доставки в Близкия изток след военноморския сблъсък в Червено море и надеждите за силно търсене покрай предстоящите празници в Китай. Заедно с това инвеститорите оцениха и възможността за въвеждане на нови икономически стимули в азиатската страна, която е и най-големият вносител на суров петрол в света, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския суров петрол Брент поскъпват с 1,44 долара, или 1,87%, до 78,24 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 1,22 долара, или 1,7%, до 72,87 долара за барел.

Проучване на Ройтерс сред икономисти и анализатори сочи, че барел от сорта Брент ще струва средно 82,56 долара през тази година, малко повече от средната цена от 82,17 долара през 2023 г. Анализаторите прогнозират, че слабият растеж в световен мащаб ще ограничи търсенето, но те очакват геополитическото напрежение да окаже известна подкрепа на цените.

Американски хеликоптери отблъснаха нападение на подкрепяните от Иран хути срещу контейнеровоз на Maersk в Червено море, като потопиха три от лодките на хутите и убиха 10 бунтовници, което повиши рисковете войната между Израел и Газа да се превърне в по-широк регионален конфликт.

„Цената на петрола може да бъде повлияна от ескалацията на напрежението в Червено море през уикенда и силното търсене по време на Пролетния фестивал в Китай“, смята Леон Ли, анализатор на CMC Markets, визирайки и празниците за китайската Нова година в началото на февруари.

Ли добави, че прогнозираното китайско празнично търсене засилва очакванията за ръст на цените през януари.

Един по-широк конфликт може да затвори важни маршрути по вода за транспортиране на петрол като Червено море и Ормузкия проток в Персийския залив. След морската атака ирански военен кораб е отплавал в Червено море, съобщиха ирански медии в понеделник.

Най-малко четири танкера, превозващи дизелово гориво и реактивно гориво от Близкия изток и Индия към Европа, плават около Африка, за да избегнат Червено море, показват данните от корабното проследяване.

В Китай очакванията на инвеститорите за нови стимули нараснаха, след като последните данни показаха, че производствената активност в страната се е свила за трети пореден месец през декември. Стимулиращите мерки може да подкрепят икономическия растеж и да увеличат търсенето на петрол в страната с най-силно потребление на суровината след САЩ, а също и да подкрепят ръста на цените.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още