IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Манията по AI и Ozempic се превърна в печелившия залог на борсата в Европа

Печелившите – и губещите – на пазара на Стария континент отразяват международните тенденции, а не местни макросъбития, коментира анализатор

16:54 | 30.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Манията по медикаментите за отслабване и изкуствения интелект (AI), последвана от пазарно рали в края на годината, направи 2023 г. паметна за европейските акции. За инвеститорите във възобновяема енергия и някои големи имена в сегмента на луксозните стоки обаче бе по-скоро такава, която им се ще да забравят, пише Bloomberg в материал.

„Печелившите – и губещите – отразяват международните тенденции, а не местни макросъбития“, коментира Люис Грант, старши портфолио мениджър за международни акции на Federated Hermes. Небивалият интерес по медикамента за отслабване, който даде тласък на цената на акциите на Novo Nordisk, се превърна в световен феномен, докато повечето акции на компании в луксозния сектор бяха водени от притесненията за състоянието на китайската икономика.

Пътуванията, отслабването и изкуствения интелект бяха тенденциите, които раздвижиха европейските акции. Графика: Bloomberg LP Пътуванията, отслабването и изкуствения интелект бяха тенденциите, които раздвижиха европейските акции. Графика: Bloomberg LP

Според Грант има предпоставки ралито да продължи и през 2024 г. Той обаче предупреди, че апетитът за риск „остава крехък“ – настроение, споделено и от Ема Уол, ръководител на звеното за инвестиционен анализ и проучвания на Hargreaves Lansdown. „Всяко икономическо лакатушене ще удари най-силно технологичните акции и тези на растежа и горещите пари ще се излеят към активите с по-малък риск“, допълва тя.

Успехът на Rolls-Royce

Насрещните ветрове пред производителят на двигатели Rolls-Royce Holdings през 2022 г. се превърнаха в попътен вятър тази година, носейки на компанията поскъпване от 220%. Поръчките избухнаха, след като следпандемичното възстановяване се оказа по-силно от очакваното, а стратегията за възстановяване и целите за по-голям паричен поток стимулираха доверието в компанията. Следващата година инвеститорите ще наблюдават дали Rolls-Royce ще успее да постигне целта си за връщане на инвестиционния си статут.

AI стимулира акциите на производителите на чипове

Акциите на BE Semiconductor Industries NV и ASM International NV поскъпнаха повече от двойно, като и двете компании се смятат за едни от победителките от лудостта AI и надпреварата за производството на още по-малки и още по-бързи чипове. ASML Holding NV, една от най-големите европейски компании, също имаше добра година – въпреки че сега се оказва изправена пред предизвикателството да се справи с разрастващата се търговска война между САЩ и Китай.

Novo се превърна в най-голямата европейска компания

Препаратите Ozempic и Wegovy на Novo се превърнаха в синоним на абсолютната мания по медикаментите за отслабване тази година. Според някои анализатори пазарът може да стигне 100 млрд. долара до 2030 г. Поскъпване на акциите с 49% изпрати Novo над LVMH, превръщайки датската компания в най-голямата за Европа по пазарна стойност. Но оттук нататък нещата може малко да се усложнят заради увеличаващата се конкуренция от други фармацевтични фирми и оценката, която за мнозина е пресилена.

Възстановяването на акциите в търговията на дребно

След мрачната 2022 г. акциите в сектора на търговията на дребно се възстановиха със замах през 2023 г. Секторът отчете ръст от 35%, превръщайки се в най-добре представящата се през годината подгрупа. Начело на ръстовете застанаха Hennes & Mauritz AB, както и собственикът на Zara – Inditex SA. Търговците бяха подкрепени от възстановено търсене и забавяща се инфлация, въпреки че забавянето на световния растеж и изоставащите ефекти от повишаването на лихвените проценти може да ударят по джоба на потребителите догодина.

Корекцията при възобновяемата енергия

Акциите в сектора на зелената енергия поевтиняха през 2023 г., тъй като по-високите лихви увеличиха разходите за вятърни и соларни проекти, а поскъпването на суровините за производство на турбини допълнително увеличи притесненията. Orsted AS, която понесе удар заради изоставени вятърни проекти, както и Siemens Energy AG – която потърси държавна помощ заради финансите си, изтриха близо една трета от оценката си. Все пак Vestas Wind Systems A/S се представи по-добре, като последното подобрение на прогнозите помогна на акциите ѝ да напреднат с 6,4% за годината.

Ралито при луксозните стоки замря

Привидно неспирното рали при луксозните стоки замря през 2023 г. на фона на задъхващата се китайска икономика и по-високите лихвени проценти и инфлация, които оказаха натиск върху потребителите навсякъде по света. Компаниите в сектора обаче се представят в широк диапазон – собственикът на Gucci – Kering SA, и известната с шлиферите си Burberry Group Plc изтриват от цената си двуцифрени проценти. Но пък конкурентът LVMH завърши годината с по-скъпи книжа със 7,5%. Резултатите за първото тримесечие ще бъдат следни отблизо, като инвеститорите очакват по-слабо начало на 2024 г., преди да наблюдаваме възстановяване през втората половина на годината.

Лошата седмица на Bayer

Поевтиняването на акциите на Bayer AG от 31% ги направиха едни от най-зле представящите се в Европа тази година, като голяма част от понижението бе концентрирано в рамките на една-единствена седмица през ноември. Около 7,6 млрд. евро стойност бе изтрита за ден след изненадващата присъда по съдебен спор, свързан с пестицида Roundup, и новините за спиране на проучвания по ключов препарат в портфолиото на компанията. Следващата година ще е трудна за прогнозиране, след като по-рано Bloomberg съобщи, че фармацевтичният гигант е наел няколко екипа банкери за разработка на различни сценарии за раздробяване на бизнеса.

Потъването на шведската SBB

Шведската имотна компания Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, или накратко SBB, изтри 70% от пазарната си цена, изгубвайки мястото си във водещия европейски борсов индекс. И макар някои други европейски компании от сектора да отчетоха рали в края на годината на фона на надеждите за достигнат пик на лихвените проценти, инвеститорите все още са притеснени за шведските имотни компании, които трябва да изплатят или рефинансират облигации и хибриден дълг за около 12 млрд. долара през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 30.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още