IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола не намират единна посока на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток*

Анализатори смятат, че пазарът ще запази възходящата си тенденция и в началото на 2024 г.

09:55 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поемат в различни посоки в четвъртък, след като поевтиняха рязко по време на предишната сесия, а опасенията за прекъсване на корабоплаването през обичайния маршрут в Червено море отслабнаха. На фона на това напрежението в Близкия изток продължи да нараства, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 4 цента, или 0,05%, до 79,69 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт WTI се понижава с 9 цента, или 0,12%, до 74,02 долара за барел. Цените се понижиха с почти 2% в сряда, след като големите корабни компании започнаха да планират плаване в Червено море след прекъсването.

„Опасенията за корабоплаването в Червено море намаляха, но оставащите притеснения заради напрежението в Близкия изток, особено тези за намесата на Иран, затрудняват продажбите“, твърди Хироюки Кикукава, управител на NS Trading, звено на Nissan Securities.

„Пазарът вероятно ще се опита да запази тенденцията на растеж в началото на новата година, отново заради очакванията за възстановяване на търсенето на горива след разхлабването на паричната политика в САЩ и по-силното търсене на керосин през зимата в Северното полукълбо,“ допълни той

Датският доставчик Maersk заяви, че е планирал десетки контейнеровози да преминат през Суецкия канал и Червено море през следващите седмици, след като временно преустанови плаването по тези маршрути по-рано този месец заради атаките на йеменските хути, подкрепени от Иран.

Въпреки това възможността за продължителна израелска военна кампания в Газа и разпространението на конфликта чрез атаки срещу кораби в Червено море остават основните фактори определящи пазарните настроения.

Правителствените данни за запасите от горива на САЩ ще бъдат публикувани в четвъртък, с един ден закъснение, заради коледните празници.

Данните на Американския петролен институт в сряда показаха, че запасите от суров петрол са нараснали с 1,84 млн. барела през седмицата, приключила на 22 декември. Прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за спад от 2,7 млн. барела.

*Цените са актуални към 9:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още