IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за забавяне на инфлацията в САЩ подкрепиха възхода на S&P 500

Ръстовете бяха ограничени от срива в цената на акциите на Nike

23:37 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана затвориха последната за седмицата сесия с разнопосочно движение като измененията са минимални. Подкрепа оказаха очакванията за забавяне на инфлацията в САЩ, което вероятно означава, че Фед ще започне да обмисля стъпки за намаляване на основния лихвен процент, пише CNBC.

На търговията обаче натежа Nike, чиито акции се сринаха с почти 12% до 108,04 долара за брой. Компанията съобщи за нуждата от икономии в размер на 2 млрд. долара на фона на слаби продажби.

Dow Jones затвори със спад от 0,05% до 37 385,97 пункта, но затваря осма поредна седмица на зелена територия (с ръст от 0,2%). Това е най-дългата серия от 2019 година насам. Широкият S&P 500 достигна до ниво от 4754,63 пункта, което е ръст от 0,17% спрямо четвъртък и от 0,8% спрямо началото на седмицата. За индекса това също е осма седмица на зелена територия, което за последно се случи през 2017 година.

Nasdaq отбеляза седмичен ръст от 1,2% и затваря на ниво от 14 992,97 пункта. Спрямо предходната сесия има повишение от 0,19%.

На петролните пазари водещите петролни сортове записаха най-рязкото повишение на цената от октомври насам - в рамките на около 3% на фона на растящото напрежение в Червено море. Русия обаче намекна, че може да се откаже от заявените по-рано ограничения на добива през януари, пише Bloomberg. Това спря ръста на цената и лекят суров петрол (WTI) затвори седмицата с цена от 73,60 долара за барел. Европейският "Брент" поевтиня с около 0,4% до малко над 79 долара за барел.

Търговците още анализират и значението на излизането на Ангола от ОПЕК и възможностите на африканската държава да увеличи добивите, което също ограничи поскъпването на суровината.

На валутните пазари стойността на долара се понижи до най-ниското ниво за последните пет месеца на фона на очакванията Федералният резерв да започне да сваля основния лихвен процент в САЩ. Едно евро се разменя за 1,1009 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2698 долара за брой.

Цената на златото достигна двуседмичен пик след прочита на данните за инфлацията и търговията се извършва при 2064,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още