IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете ще се целят в двуцифрена възвръщаемост през 2024 г. след втора година на отлив

Инвеститорите ще се интересуват от кредитни, глобални макро, стокови и капиталови дългосрочни и краткосрочни стратегии, според анализатор

16:10 | 25.12.23 г. 2
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Стремителният ръст на цените на акциите и повишената доходност по облигациите оказват натиск върху глобалните хедж фондове да увеличат възвръщаемостта, докато се борят с изтичането на инвестиции.

Инвеститорите са изтеглили нетно около 75 млрд. долара от хедж фондове досега през 2023 г., а насочените средства към индустрията, която се оценява на 3,4 трлн. долара, се забавят, показват данни на Nasdaq eVestment, цитирани от Ройтерс.

През миналата година около 112 млрд. долара бяха изтеглени от хедж фондовете, припомня информационната агенция.

През годината до края на ноември хедж фондовете постигат средна възвръщаемост от 5,7%, според изследователската компания за хедж фондове PivotalPath. Стратегиите, фокусирани върху акциите и кредитите, се представят най-добре, докато макро фондовете и управляваните фючърси изостават.

Същевременно S&P 500 се повишава с около 24% тази година към 20 декември.

Хедж фондовете също се конкурират с възвръщаемостта от пазарите на облигации. Съвкупният индекс на Bloomberg за американските облигации се повишава с 4,88% за същия период. Индексът на американските високодоходни корпоративни облигации се повишава с близо 11% от началото на годината.

По-привлекателни тази година бяха и фондовете на паричните пазари и други краткосрочни инструменти, където инвеститорите могат да получат около 5% или повече със сравнително ниско ниво на риск.

„Някои стратегии, които в миналото са били много консервативни, с доходност от 5%-6%, сега са по-малко привлекателни, защото инвеститорите могат да получат подобна възвръщаемост от други инструменти, например от кеш“, коментира Фредрик Лангенскиолд, старши инвестиционен специалист в UBP.

Силното представяне в широк диапазон от класове активи оказва натиск върху хедж фондовете да увеличат възвръщаемостта през следващата година. Ребека Адел от Societe Generale посочва, че инвеститорите ще търсят двуцифрена възвръщаемост през 2024 г. и ще се интересуват от кредитни, глобални макро, стокови и капиталови дългосрочни и краткосрочни стратегии.

Една потенциална стратегия включва фондове, които приемат портфейли с корпоративни и структурирани кредитни хедж фондове, от една страна, и макроикономически хедж фондове, осигуряващи алтернативна експозиция, от друга, според Джеймс Медейрос, президент на Investcorp-Tages, който инвестира в и управлява собствени стратегии за търговия.

Хедж фондовете за търговия с облигации могат да се възползват от ситуацията на пазара. „Можете да получите възвръщаемост, подобна на акциите, от облигационните продукти, което е доста привлекателно“, казва Же Шен, управляващ директор на стратегиите за диверсификация в TIFF Investment Management. Според Шен добавянето на макро стратегии към портфейлите също ще работи догодина.

Други разглеждат хедж фондове, които търгуват с облигации в различни стратегии: заемане на дълги и къси позиции, пакетиране на корпоративни заеми в облигации и търгуване на относителните стойности между облигациите.

Глобалните търговци на облигации, проследявани от HSBC, са възвърнали около 7% досега тази година до 8 декември, отчита банката в бележка до клиенти. „Сега е добър момент за кредитирането, тъй като дисперсията на възвръщаемостта е по-висока, отколкото през предходните години, а лихвите и спредовете все още са привлекателни“, коментира Марио Унали, старши портфолио мениджър в Kairos Partners.

Фирмата, която управлява фонд от фондове, има за цел да увеличи кредитния компонент на портфейла за първи път от 15 години, главно в сегмента с висока доходност.

Инвеститорите разглеждат и хедж фондове, които търгуват с макроикономически сигнали. Те влагат в различни активи – от облигации до акции и стоки.

Глобалните макро хедж фондове тази година са възпрепятствани от широките колебания на пазарите и банковата криза през март. Възвръщаемостта им за годината досега е само 1,3% при 11,5% през 2022 г., показват данните на PivotalPath.

Някои инвеститори залагат, че тези стратегии ще се представят много по-добре догодина, тъй като се очаква централните банки да разхлабят паричната си политика.

Докато доходността по облигациите, която се движи обратно пропорционално на цените, като цяло се понижи през последното тримесечие на 2023 г., притесненията относно предлагането на облигации вероятно ще останат и през 2024 г. и ще поддържат доходността по-висока. Притесненията относно емитирането на облигации помогнаха за повишаване на доходността на държавните облигации до 16-годишни върхове през октомври.

Ключов елемент в картината на пазарите догодина ще е очакваното забавяне на глобалната икономика, коментира Дъг Грийниг, главен инвестиционен и изпълнителен директор във Florin Court Capital. Според него очакваната икономическа слабост ще притисне корпоративните печалби и капиталовите пазари ще се окажат между чука и наковалнята – лихвени колебания и страхове за печалбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 6 месеца
.Не ми е ясно що за не.кад.ърник трябва да си щом в година като 2023 правиш 5.7%.Тия хежд фондове са пълна драма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още