IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставащото напрежение в Близкия изток дава тласък на цените на петрола*

Очаква се суровината да поскъпне още заради съкращенията на ОПЕК+ през първото тримесечие

10:00 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, тъй като напрежението в Близкия изток след атаките на хутите срещу кораби в Червено море остава високо, а решението на Ангола да напусне ОПЕК предизвика съмнения за ефективността на групата в това да поддържа цените високи, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 58 цента, или 0,73%, до 79,97 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се повишава с 58 цента, или 0,78%, до 74,47 долара за барел.

И двата бенчмарка са поскъпнали с над 4% за втора поредна седмица, тъй като опасенията за корабоплаването в Червено море подкрепиха цените.

Цените на петрола може да се възстановят „заради геополитическите конфликти и прилагането на съкращенията на добива от ОПЕК“, смята Леон Ли, анализатор в CMC Markets в Шанхай.

„Така че през януари следващата година вероятно ще станем свидетели на малък дефицит в предлагането, като цената на барел WTI може да се повиши до диапазона от 75 до 80 долара за барел", допълва той.

Все повече морски превозвачи избягват маршрута през Червено море заради атаките срещу кораби на йеменската въоръжена групировка на хутите, които причиняват прекъсвания в световната търговия през Суецкия канал, през който се осъществява около 12% от световната търговия.

Германската Hapag-Lloyd и хонконгската OOCL бяха компаниите, които последно заявиха, че ще пренасочват корабите си, преминаващи през морския маршрут или няма да плават оттам изобщо.

Във вторник САЩ започнаха международна операция за защита на търговията в Червено море, но хутите отвърнаха, че няма да спрат атаките си.

Анализатори твърдят, че въздействието върху доставките на петрол до момента е ограничено, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.

Ограничавайки допълнителните ръстове на цените обаче, петролният министър на Ангола заяви в четвъртък, че членството на страната в Организацията на страните износителки на петрол не е в неин интерес. По-рано Ангола се обяви срещу решението на по-широкия алианс (ОПЕК+) да намали квотата за добив на петрол на страната през 2024 г.

Групата производителки, начело със Саудитска Арабия, през последните месеци печелеше подкрепа за задълбочаване на съкращенията на добива и повишаване на цените на петрола.

Саудитска Арабия, Русия и други членки на ОПЕК+, които изпомпват над 40% от световния петрол, се споразумяха за доброволни съкращения на добива в общ размер на близо 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2024 г.

*Цените са актуални в 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още