IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителният импулс на Wall Street не успя да е прехвърли на борсите в Европа

Акциите на Delivery Hero поевтиняха с 6%, като по този начин германската група за доставка на храна се озова на дъното на Stoxx 600

19:40 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Европа отчетоха спадове в края на сесията въпреки подновеното рали на Wall Street, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,21% до 476,94 пункта.

Германският измерител DAX се понижи с 0,27% до 16 687,42 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,16% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7571,4 пункта.

Британският индекс FTSE записа понижение от 0,27% до 7694,73 пункта.

Инвеститорите реагираха на новите данни за икономиката на САЩ, която се разширява с 4,9% през третото тримесечие. Резултатът показва най-силния икономически растеж от четвъртото тримесечие на 2021 г. насам, като ревизията в низходяща посока от отчетените по-рано данни се дължи основно на спад в потребителските разходи. Те обаче остават достатъчно стабилни, за да ускорят разширяването на тримесечна база. Вносът, който се изважда при изчисляването на БВП, също беше ревизиран в низходяща посока.

Отделен доклад, публикуван в четвъртък, показа, че броят на американците, подаващи за първи път молби за помощи при безработица, е нараснал незначително миналата седмица, което сигнализира сериозна икономическа стабилност в края на годината.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 декември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 декември.

Исковете за държавни обезщетения при безработица са се увеличили с 2 хил. до сезонно коригираните 205 хил. броя през седмицата, приключила на 16 декември, съобщават от Американското министерството на труда в четвъртък.

При индивидуалните акции книжата на германската група за доставка на храна Delivery Hero поевтиняха с 6%, като по този начин компанията се озова на дъното на Stoxx 600. Там се оказа и британската верига магазини Ocado, чиито книжа изтриха около 4,5% от стойността си.

Пазарите обърнаха внимание и на новините от Великобритания, където бюджетният дефицит расте с 27% през първите осем месеца на фискалната година. Само през ноември дефицитът възлиза на 14,3 млрд. паунда, повече от очакваните от икономисти 13 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още