IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за слабо търсене и високият добив в САЩ удрят цените на петрола*

Проблемът за търговията в Червено море не застрашава сериозно доставките на суровината

09:57 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък и са напът да прекъснат печелившата си серия, тъй като опасенията за слабо търсене след изненадващото увеличение на запасите от суров петрол в САЩ надделяха над тревогите за световната търговия, свързани с напрежението в Близкия изток, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 5 цента, или 0,06%, до 79,65 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 9 цента, или 0,12%, до 74,13 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха за трета поредна сесия в сряда, тъй като инвеститорите се притесняваха от смущения в търговията, като се има предвид, че големите морски транспортни компании избраха да избягват маршрута в Червено море , а по-дългите пътувания увеличават транспортните и застрахователните разходи.

„Фокусът на пазара се върна обратно към слабото търсене в световен мащаб, тъй като се смята, че въздействието на проблема в Червено море върху петрола е ограничено, стига да не се разпространи към Ормузкия проток“, заяви Цуйоши Уено, старши икономист в изследователския институт NLI.

„Нарастването на запасите от суров петрол в САЩ и рекордното производство на петрол там също оказаха натиск върху цените“, заяви той.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) заяви в сряда, че запасите от суров петрол са се увеличили с 2,9 млн. барела през седмицата до 15 декември до 443,7 млн. барела, в сравнение с очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс за 2,3 милиона спад на цената.

От администрацията заявиха още, че добивът на суров петрол в САЩ е нараснал до рекордните 13,3 млн. барела дневно миналата седмица, спрямо предишния рекорд от 13,2 млн.

Колкото до доставките – около 12% от световния корабен трафик минава през Червено море и Суецкия канал. Отражението върху доставките на петрол обаче е ограничено до момента, според анализатори, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.

„Тъй като тази година не се очакват допълнителни съкращения на производството от страна на ОПЕК+, цените на петрола вероятно ще останат в предвидения диапазон до края на годината, с фокус върху ключовите икономически данни и реакцията на щатския долар“, заяви Наохиро Ниимура от Market Risk Advisory, изследователска и консултантска компания.

Той прогнозира, че американският суров петрол WTI ще се търгува в диапазона 70-75 долара този месец.

Водената от САЩ коалиция, която налага таван на морските доставки на руски петрол, промени режима на спазване на изискванията в сряда , които според Министерството на финансите ще затруднят руските износители в заобикалянето на мерките.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още