IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията във Великобритания тласнаха нагоре европейските борси

През ноември инфлацията на Острова се забави до най-ниското си ниво от над две години

20:37 | 20.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с ръст сесията в сряда след признаци за бързо охлаждане на инфлацията във Великобритания, които подкрепиха британските акции, а книжата на белгийската фармацевтична компания Argenx потънаха след провалено изпитание на лекарство, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,3%, а британският индекс на сините чипове FTSE 100 прибави 1,02% и завърши деня на ниво от 7715,68 пункта, след като данни показаха, че инфлацията във Великобритания се е забавила през ноември до най-ниското си ниво от над две години. Това засили очакванията, че Английската централна банка (АЦБ) ще понижи лихвите през първото полугодие на следващата година.

Германският DAX се понижи минимално с 0,07% до 16 733,05 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,12% и завърши деня на равнище от 7583,43 пункта.

Пазарите в Германия и Франция направиха пауза след ръста през последно време, тъй като инвеститорите бяха под влиянието на изявления на ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Двамата от най-видните „ястреби“ в централната банка, включително председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел и нидерландският му колега Клаас Кнот, се присъединиха към ръководителите, които се опитват да разубедят трейдърите да очакват скорошно понижаване на лихвите.

Фондовите пазари в САЩ и Европа постигаха силен ръст през последните седмици заради очаквания за поврат към по-смекчена политика от Федералния резерв и ЕЦБ след данни за забавяне на инфлацията и на икономическия растеж.

Публикувани в сряда данни показаха, че производствените цени в Германия са намалели повече от очакванията през ноември, ден след като други данни потвърдиха, че инфлацията в еврозоната се е забавила рязко до 2,4% на годишна база миналия месец.

Надеждите за смекчаване на паричната политика догодина тласнаха Stoxx 600 нагоре с почти 13% от началото на годината, а германският DAX и френският CAC 40 са близо до рекордни върхове.

На корпоративния фронт книжата на Argenx поевтиняха с 25,6% и записаха най-голямата си процентна загуба в историята, след като автоимунното ѝ лекарство не издържа изпитанията при пациенти с две кожни заболявания.

Спадът тласна белгийския индекс на сините чипове BEL20 надолу с 2,4%.

Цената на акциите на Telefonica се повиши с 3,2% и тя оглави Stoxx 600, след като испанското правителство съобщи, че ще купи дял от 10% в компанията в противовес на сходно придобиване от саудитската компания STC.

По-широкият телекомуникационен сектор напредна с 1,2%.

Книжата на Deutsche Post поевтиняха с 1,9%, след като американската компания FedEx понижи прогнозите за приходите си за цялата година и обяви по-ниска от очакванията тримесечна печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още