IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индивидуалните инвеститори у нас имат интерес към първичните продажби на ДЦК

Според резултатите от анкета на Investor.bg 81% от отговорилите посочват, че биха закупили държавни облигации като индивидуални инвеститори

17:15 | 03.01.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Заради резкия ръст на основните лихви, който банките не прехвърлят достатъчно бързо към вложителите, пренасочването към облигации и парични фондове се превърна в норма по света. В САЩ например инвестициите във фондовете на паричния пазар достигнаха рекордно високо ниво от над 5,7 трлн. долара, преди да започне оттегляне на инвеститори, след като Федералният резерв даде знак, че ще върви към намаляване на лихвените нива.

Интересът към инвестиции в български държавни ценни книжа (ДЦК) от индивидуални инвеститори също е голям. Заговори се за предоставянето на възможност физически лица да участват в първични продажби на държавен дълг чрез Българската фондова борса (БФБ) по примера на съседните ни Румъния и Северна Македония, които имат такива програми.

Според резултатите от анкета на Investor.bg, на която са отговорили 540 души от 8 ноември до 22 декември, 81% посочват, че биха закупили държавни облигации като индивидуални инвеститори. 15% не биха инвестирали в български държавни ценни книжа, а 4% не са сигурни дали биха го направили.

От отговорите е ясно, че възможността индивидуални инвеститори да купуват държавни облигации би бил добър инструмент за повишаване на интереса към БФБ, на броя активни инвеститори и оттам – и на ликвидността. Разбира се, това няма да е панацея за капиталовия пазар, който страда от липса на цялостна държавна политика за развитието му, както и на финансовата грамотност на населението, но ще е стъпка в правилната посока.

Инвеститорите вече разполагат с платформа за инвестиции в държавни облигации чрез компанията „Аларик Секюритис“. Чрез платформата могат да се купуват германски, френски, испански и италиански краткосрочни държавни облигации, като в бъдеще се планира разширяване на достъпа и до други инструменти.

В момента компанията предоставя достъп до книжа с матуритет от 1 до 12 месеца и годишна доходност от 3,9%. За сравнение, според данните на БНБ през октомври средният лихвен процент по депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове се повишава с 0,07 пр. п. до 0,7%, а по тези в евро – с 0,08 пр. п. до 1,12%.

Първичните продажби на български ДЦК обаче засега се организират само чрез аукциони с участие на институционални инвеститори. Вторичната търговия също е ограничена.

По време на Investor Finance Forum, който се проведе на 7 ноември 2023 г., изпълнителните директори на борсите в Букурещ, Скопие и Загреб коментираха опита си с програми за продажби на държавен дълг на индивидуални инвеститори. Борсата в Букурещ осъществява специална програма за първични продажби на държавен дълг на индивидуални инвеститори. За период от 4 години са осъществени 12 аукциона, от които са набрани над 4 млрд. евро, коментира директорът на борсата Адриан Танасе.

Борсата в Букурещ е създала и специален индекс, който да съпоставя емисиите, а програмата е увеличила около три пъти броя на инвеститорите на борсата, като предоставя привлекателна алтернатива на банковите депозити.

В Северна Македония през юли се е състоял първият граждански аукцион на държавни облигации, от който държавата е предложила дългови книжа за 10 млн. евро. Аукционът е протекъл при голям интерес и над 2 пъти презаписване на емисията, коментира директорът на борсата в Скопие Иван Щериев.

В Хърватия от индивидуални инвеститори държавата е набрала близо 2 млрд. евро от продажба на облигации при огромен интерес, като планира да продължи с аукционите, насочени към физически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: evlogiИдиоти или мафиоти?Я се замисли.Петър Чобанов е подуправител на БНБ,кадър на ДПС участвал забележи във фалит на банка/КТБ/.И после чакаме нормалното?Как ?Без хората да излязат на улиците не става.Чобанов излиза и си казва пред телевизията как БНБ не иска да отблъсква хората от надутия до небето имотен пазар след анализа на Уникредит че пазара е в балон. БНБ се управлява от ДПС кадри в момента а хората спинкат спокойно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Ако държавата не се управляваше от ид,ио.ти, това отдавна щеше да е факт.При положение,че в страната дремят десетки и десетки милиарди на депозити на минимална лихва, държавата да продава дълг изцяло на чуждите пазари с лихви вероятно надхвърлящи 5%, е признак на тотален деби,лизъм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още