IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите са одобрили преобразуването на „Шелли груп“ в европейско дружество

Гласувано е и освобождаването на Грегор Биелер от съвета на директорите

10:59 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на „Шелли груп“ АД са приели дружеството да бъде преобразувано като европейско дружество със седалище в България.

Това се вижда от протокола от извънредното общо събрание на акционерите на компанията, което се състоя на 18 декември. Документите от заседанието са публикувани на сайта x3news.com.

На съвета на директорите е възложено да извърши всички правни и фактически действия с оглед подготовката на преобразуването. Съветът на директорите има право да делегира всяка от тези дейности на отделни членове на собствения си персонал, както и на трети лица по своя преценка, посочва се в документите.

Европейското дружество, или SE (Societas Europea), е вид публично дружество с ограничена отговорност, което позволява управляване на бизнеса в различни европейски държави съгласно единен набор от правила. При създаването на европейско дружество е по-лесно да се реорганизират дейностите под една европейска марка и да се управляват, без да се създава мрежа от дъщерни дружества.

Основно изискване за една компания да създаде европейско дружество е регистрираното и главно управление да са в една и съща страна от Европейския съюз (ЕС), да има присъствие и в други държави от ЕС, да е с минимален записан капитал от 120 хил. евро.

Акционерите на „Шелли груп“ са одобрили също така оставката на Грегор Биелер от съвета на директорите. Биелер има нова управленска позиция на пълно работно време, което вече не му позволява да поеме допълнителни неизпълнителни функции в съвета на директорите, обясняват от компанията.

На негово място в управителния орган влиза Кристоф Виланек. Мандатът му започва на 1 януари и ще приключи на 5 януари 2026 г., когато изтича мандатът на целия съвет на директорите.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още