IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Очаква се плавен ръст на цената на петрола през 2024 г.

Зачестилите пиратски нападения допълнително повишават на цената на суровината, посочи Димитър Георгиев, "Елана Трейдинг"

15:21 | 19.12.23 г.

Зачестилите пиратски нападения на товарни кораби в Червено море доведоха до повишаване на цената на петрола и до ориентиране към алтернативни маршрути, което се отразява на крайната цена за потребителя. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът припомни, че през тази година цените на петрола стигнаха ценово дъно, но се очаква по същото време догодина да наблюдаваме по-високи цени. „Очаква се по-ниско търсене догодина, но има сериозен риск това да не се окаже вярно. По-скоро ще видим плавен ръст на цените на петрола“, прогнозира Георгиев.

„Пиратските нападения в Червено море водят до поскъпване на петрола, тъй като по тези маршрути минават 12% от транспорта на суровината и по-голям дял от транспорта на природния газ“, обясни анализаторът. Много големи компании обявиха, че ще използват други маршрути за доставките си, но гостът обясни, че алтернативният маршрут е по-дълъг, което би оскъпило доставките.

Георгиев смята, че това ще бъде краткосрочен шок за пазарите, с който светът ще се справи, но краткосрочните рискове остават. Той допълни, че в момента шокът се отразява най-силно в Европа, която внася и на двете суровини.

Оскъпяването на доставките ще се отрази най-силно на потребителите, а транспортните компании може да спечелят от ситуацията заради удължаването на маршрутите, уточни събеседникът. 

Георгиев коментира още, че изминаващата 2023 г. е изключително успешна за инвеститорите. Технологичният индекс NASDAQ отбеляза близо 50% ръст за годината, а българският SOFIX се е повишил с над 24%, каза той. При сегашните високи цени на акциите гостът смята, че би било трудно да видим нов двуцифрен ръст в този сектор, но винаги може да има изненади.

Относно лихвите Георгиев очаква тяхното задържане в началото на следващата година и постепенното им сваляне през второто тримесечие, „ако ситуацията се запази без необичайни рискове като петролен шок“.

Именно лихвите и петролът са това, което инвеститорите ще следят през идната година, като гостът очаква спокойна и умерено оптимистична година за световната икономика.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още