IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват предпоследната седмица на 2023 г. на червено

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,27% надолу

20:06 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Европейските борси приключиха с понижения сесията в понеделник, започвайки предпоследната седмица на 2023 г. на червено, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,27% надолу. Акциите на петролните и газовите компании обаче успяха да прибавят 1,16%, след като цените на петрола нараснаха. От своя страна, акциите на строителните компании и тези за материали отстъпиха с близо 2 на сто.

Европейски борси, 18.12.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 18.12.2023 г. Таблица: CNBC

В петък европейският индекс на сините чипове приключи пета поредна седмица на зелено, записвайки 0,91% ръст за деня след редица важни решения на централните банки през седмицата.

Пазарите по света реагираха особено положително на коментара на Федералния резерв на САЩ, който каза, че през 2024 г. се очакват три намаления на лихвените проценти.

Американските борси започнаха търговията днес с леки повишения, след като трите основни индекса на Wall Street отбелязаха седма поредна седмица на зелено.

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха предимно понижения в понеделник, въпреки че южнокорейският пазар се противопостави на тенденцията.

В Европа двама ключови представители на Европейската централна банка, с право на глас – Изабел Шнабел и Филип Лейн – трябва да направят изявления.

Миналата седмица ЕЦБ задържа лихвите на досегашното им ниво, като преразгледа надолу своите прогнози за растеж и инфлация и обяви планове за ускоряване свиването на баланса си. Кристин Лагард също така отхвърли очакванията на пазара за значително намаляване на лихвите през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още