IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Паев: Очаква се завръщане на пазара на сливания и придобивания

Капиталовите пазари са близко до пиковите си нива, а с намаляването на лихвените проценти ще продължат да растат, коментира изпълнителният директор на "Сортис инвест"

11:56 | 16.12.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите банки определиха изминаващата година като мрачна за сливанията и придобивания. В САЩ и Европа се наблюдаваха спадове в сливанията и придобиванията от около 20%, което е значителен процент, но е имало и по-трудни години. Това коментира Мартин Паев, изпълнителен директор на "Сортис инвест",  в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

През 2022 г. се наблюдаваше понижение на броя сливания и придобивания, но повишение на стойността, а през 2023 г. се наблюдаваше спад и по двата показателя. През 2024 г. очакваме завръщане, като капиталовите пазари са близко до пиковите си нива, а с намаляването на лихвените проценти ще продължат да растат, коментира още Паев.

Войната в Близкия изток няма да окаже същото влияние на сектора, както войната в Украйна, каза гостът. Като руската инвазия се отрази негативно и на Източна Европа, тъй като инвеститори от Запада решиха, че тя е рискова.

Графика изготвена от „Сортис инвест“, показва, че в Хърватия и Чехия се наблюдава голям спад на сливанията и придобиванията с над 30%, като графиката отчита само сливанията и придобиванията на мажоритарен дял. Това понижение се дължи на войната в Украйна и повишението на лихвените проценти, обясни гостът.

От друга страна, в Полша и Словакия се наблюдава малък спад, като гостът предупреди, че данните съпоставят сливанията и придобиванията през цялата 2022 г. и данните за 2023 г. до декември, което означава, че до края на годината може да се намалят спадовете.

Гостът обясни, че интересът към рисковите инвестиции не е изчезнал, но паричните политики имат голям ефект над него, тъй като оказват влияние на финансирането.

„Във финтех сектора имаше доста сериозен спад, след това вече се забеляза стабилизиране. В това отношение вярвам, че 2024 г. ще бъде по-добра“, посочи той.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още