IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва колебливо сесията в очакване на действията на Фед*

Цената на петрола се срина с 3% на фона на опасенията, че централната банка на САЩ не може да овладее инфлацията

18:14 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американските фондови пазари отчитат слаби ръстове в началото на търговията във вторник (12 декември) в очакване на следващия ход на Федералния резерв. Данните на статистиката показаха ръст на цените на потребителските стоки в САЩ - с 3,1% на годишна база и 0,1% на месечна база, през ноември, пише CNBC.

Годишното повишение беше очаквано от пазарите, но надеждите бяха, че на месечна база няма да има промяна, след като цените не помръднаха през октомври. Погледите сега се насочват към Фед, който ще съобщи решението си за основния лихвен процент в САЩ утре (13 декември). Трейдърите се опитват да запазят възходящата тенденция от последните седмици. Nasdaq записа шест поредни седмици с ръст, докато S&P 500 и Dow Jones отбелязват най-добрите си постижения за последните почти две години.

В сутрешната сесия Dow Jones се повишава с 0,25% до 36 496,95 пункта. Широкият S&P 500 добавя минималните 0,06% до 4624,93 пункта, докато Nasdaq, в чийто състав преобладават технологичните компании, се увеличава с 0,1% до точно 14 447 пункта.

Цената на петрола се срина на фона на опасенията за завръщането на инфлацията в САЩ. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за малко над 69 долара за барел, а европейският сорт "Брент" достигна до цена малко под 74 долара за барел. И двата водещи сорта губят по около 3% от цената си.

Петролните пазари продължават да неглижират заявките за намалени добиви от страна на ОПЕК+. От организацията съобщиха, че през първото тримесечие на 2024 година намаляват още добивите, но и че мярката е доброволна.

Щатският долар спря загубите си на валутните пазари. Търговията с еврото се извършва при 1,0781 долара за брой. Един британски паунд се разменя за 1,2556 долара.

Цената на златото се повишава минимално - с 0,2% до 1997,80 долара за тройунция.

* Данните са актуални към 17:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още