IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декемврийското рали на Wall Street продължава с пълни сили

Инвеститорите са в очакване на данни за инфлацията и на решението на Фед за лихвите

23:32 | 11.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха на зелено борсовата сесия в понеделник, докато инвеститорите се опитват да запазят инерцията, набрана от Wall Street, и в края на годината, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,39%, приключвайки деня на ниво от 4622 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite прибави 0,2% до 14 432,49 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 157 пункта, или 0,4%, достигайки 36 404,93 пункта.

S&P 500 и Nasdaq записаха шесто поредно седмично повишение. През тази седмица инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията, които биха могли да повлияят на пазарните движения и на лихвената политика на Федералния резерв. От свя страна, централната банка ще започне двудневното си заседание във вторник.

Отново във вторник в САЩ ще бъдат разкрити данни за индекса на потребителските цени за ноември, а индексът на цените на производител се очаква ден по-късно. Предстоящият набор от икономически данни е една от последните потенциални пречки пред това пазарите да останат силни в края на 2023 г.

„Никой не очаква повишение, но по-високи от очакваното показания за инфлацията биха могли да попарят идеята, че намаленията на лихвените проценти ще дойдат по-рано, а не по-късно“, коментира Крис Ларкин, ръководител търговия и инвестиране в E-Trade.

Цената на акциите на Macy’s се повиши с повече от 19% след новината, че търговецът на дребно е получил оферта за придобиване на стойност 5,8 млрд. долара.

Технологичните акции на Apple и Nvidia записаха борсов спад, съответно с 1,7% и 2%, оказвайки натиск върху Nasdaq. Книжата на Meta Platforms понижиха стойността си с 2,1%.

Очаква се Федералният резерв да запази лихвите стабилни в диапазона 5,25-5,5%. По време на пресконференцията си в сряда председателят на Фед Джером Пауъл се очаква да повтори ангажимента си за забавяне на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още