IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови борси записаха положителен край на седмицата

Акциите на минния гигант Anglo American поевтиняха с 19%

19:53 | 08.12.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските фондови борси се задържаха на положителна територия в петък, докато трейдърите оценяваха ключовия доклад за заетостта в САЩ през ноември, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с ръст от 0,7%. Акциите на компаниите от сектора на пътуванията и отдиха поскъпнаха с 1,5%, докато книжата на миннодобивните компании поевтиняха с 2,3%.

Минният гигант Anglo American завърши сесията на дъното на европейския бенчмарк, със спад на цената на акциите от 19%, след като обяви план за намаляване на капиталовите си разходи на фона на спада в търсенето на метали.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

В петък вниманието бе насочено към доклада за заетостта в САЩ през ноември, тъй като инвеститорите се опитват да изчислят вероятната траектория на решенията на Федералния резерв за лихвените проценти през следващата година.

Докладът за работните места извън селскостопанския сектор в САЩ през ноември показа неочакван спад на безработицата, която се е понижила до 3,7%, докато прогнозите бяха за равнище от 3,9%. През месеца в американската икономика са били създадени 199 хил. работни места, което е малко над прогнозата на Dow Jones за 190 хил. работни места и 150 хил. през октомври.

Американските индекси бележат леки повишения в петък. Пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион затвориха с разнопосочни движения след изненадващата низходяща ревизия на брутния вътрешен продукт на Япония за третото тримесечие, докато централната банка на Индия запази без изменение основния си лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още