IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непостоянството на златото го превърна в биткойн за по-възрастните

За разлика от феновете на криптовалутите, повечето собственици на злато са достатъчно възрастни, за да имат по-добра преценка от това да гласуват финансово доверие на един камък

08:50 | 08.12.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Централните банки периодично дават отчети на Международния валутен фонд за покупките. Но, подобно на копаенето на биткойни, потоците злато често са непрозрачни, защото така е по-удобно на големите играчи.

Но покупките не са еднопосочна улица, тъй като високите цени свиха търсенето на бижута въпреки благоприятните сезонни фактори. Потребителското търсене обикновено се ускорява преди Дивали (най-големият индийски празник, равностоен на християнската Коледа) през ноември и остава относително силно до края на празниците за Лунната Нова година през февруари. Борсово търгуваните фондове са продали над 100 млн. тона физическо злато тази година. що се отнася до снабдяването, добивът на злато тази година се е увеличил с 6% до рекордните 1267 тона. Рециклирането на благородния метал се е увеличило с 8% до близо 300 млн. тона.

Притежаваните от ETF-ите количества злато. Графика: Bloomberg LP Притежаваните от ETF-ите количества злато. Графика: Bloomberg LP

На златото му отне време да пробие прага от 2000 долара за унция, преживявайки значителни трудности през последните години. По-слабият долар изглежда е ключов фактор. Американската валута поевтиня с 3% с очакването на бъдещо понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Прогнозите за по-бавен икономически растеж в САЩ подхранват по-високите цени на златото – това би било най-логичното заключение за скорошните ръстове. Много от другите популярни теории като бягство от долара или конфликта в Газа са по-скоро съвпадение, отколкото катализатор.

Според анализатори на Deutsche Bank AG на коригирана спрямо инфлацията база цената на златото е с 20% надолу спрямо абсолютния си връх от 80-те години. Те изчисляват, че от 1800 г. златото е донесло реална възвръщаемост от 0,3% на година спрямо 3% за 10-годишните американски държавни ценни книжа (или еквивалентния им предшественик) и 6,8% за американските акции. Благородният метал се е доказал като несъвсем оптимално убежище от растящите разходи за живот. Още повече, че златото вече не реагира така последователно на геополитическите кризи. Ако петролът поевтинява заради кризите в Близкия изток, то е малко вероятно те да са двигател на по-високите цени на златото. По същия начин концепцията за „дедоларизацията“ все още не е набрала инерция.

В същото време сравнението на възвръщаемостта на метала с коригираната спрямо инфлацията доходност по облигациите е доста абстрактно. Както посочва журналистът Джон Степек в своя нюзлетър Money Distilled по-рано тази седмица: „Обратната страна на това, че падащите лихвени проценти са „добри“ за цената на златото, е, че повишаващите се лихвени проценти трябва да са „лоши“ за златото, а те не са (поне не до степента, в която моделите, базирани на реални лихвени проценти, биха предполагали)“.

Скоростта, с която златото първо поскъпна, а след това поевтиня тази седмица би трябвало да е притеснителна за инвеститорите, които разчитат на него като крайъгълен камък. Вече не е даденост това, че златото е надежден актив убежище. Все още не носи почти никаква доходност, струва пари да се съхранява, може да бъде откраднато и има много малка практическа употреба, като изключим това, че изглежда добре (ако това има някакво значение за Вас). Това не е защита на криптовалутите, но държането на злато завинаги само по себе си не се брои за порядъчна портфолио стратегия.

Дори и случващото се около биткойна да не подлежи на разумен икономически анализ, на криптовалутите поне може да им се признае, че са перфектният инструмент за чиста спекулация. Внезапните необясними движения на цената на златото говорят, че лесно може да се манипулира и вече не реагира на икономическите сили по последователен инвестиционен начин. И за разлика от феновете на криптовалутите повечето собственици на злато са достатъчно възрастни, за да имат по-добра преценка от това да гласуват финансово доверие на един прост камък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: sssaaaАбе, льоxман, явно си мислиш, че като ти си *** с нулеви познания по икономика и финанси, то и другите са такива?? Не бил съм се докосвал, хахаа, добре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
sssaaa
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Сkъcаният Дезертьор и тук се мъчи да бъде компетентен, нещо дето даже не е докосвал през живота си. Жълтото го има над 5000г, не кат Укронацистката гривна от 1996г, назована така като Чест и Култ към Древноруската гривна, равняваща се на 100 копийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivel
преди 7 месеца
Абе къде е Императорът, да разясни малко какво искат да кажат тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Според мен златото все повече ще си заминава като запазващ стойност актив (всъщност то не е актив). Последните нвколко години имаше събития, които трябваше да го изстрелят, а какво стана...едно голямо нищо. Нито войни, нито ковиди, нищо. Дори инфлацията не успява да покрие. Ползи явно вече няма от него, както преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
dontcry89
преди 7 месеца
Статията малко е писана от човек, който няма голяма представа от златото сякаш. А двойната грешка с милиона тона злато го показва ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още