IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският DAX постигна нов рекорд на крилете на надеждите за лихвени понижения от ЕЦБ

Фондовите пазари в Европа бяха подкрепени и от спада в доходността по държавните облигации на страните от еврозоната

19:59 | 06.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският бенчмарк DAX постигна нов исторически връх в сряда, след като разочароващите данни за заводските поръчки в най-голямата икономика в еврозоната подкрепиха очакванията за бързо понижаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) догодина, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс STOXX 600 се повиши с 0,6%, а германският DAX завърши сесията с ръст от 0,8% до ниво от 16 656,44 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 също нарасна с 0,34% до равнище от 7515,38 пункта, а френският CAC 40 напредна с 0,66 на сто и завърши деня на ниво от 7435,99 пункта.

Публикувани днес данни показаха изненадващ спад на индустриалните поръчки в Германия през октомври, които са намалели с 3,7% на месечна база, засилвайки очакванията за понижения на лихвите от ЕЦБ догодина след смекчаването на позицията на германката Изабел Шнабел, член на Управителния съвет на централната банка, във вторник.

Акциите бяха подкрепени от спад в доходността по държавните облигации на страните от еврозоната до няколкомесечно дъно.

Облигациите получиха допълнителна подкрепа, след като данни за новооткритите работни места в САЩ накараха инвеститорите да смятат, че Федералният резерв ще понижи лихвите още през март.

Секторът на суровините постигна ръст от 1,6%, а секторът на пътуванията и развлеченията напредна с 2,3%. Книжата на TUI поскъпнаха с 14,8%, след като най-големият туроператор в Европа прогнозира рязък ръст на оперативната си печалба през 2024 г.

На корпоративния фронт книжата на германската автомобилна компания Volkswagen прибавиха 5,4%, след като одит на съвместно притежаван завод в Синдзян, Китай, установи, че няма признаци за принудителен труд.

Цената на акциите на Weir Group нарасна с 1,6%, след като инженерната компания прогнозира оперативен марж от 20% през 2026 г. и повиши целта за абсолютните си спестявания.

Книжата на Ocado Group прибавиха 2,4%, след като JPMorgan повиши рейтинга на акциите на онлайн супермаркета и технологична компания на „неутрален“ спрямо underweight.

Книжата на Merck поевтиняха с 13,1% и компанията остана на дъното на Stoxx 600, след като експерименталното лекарство на фармацевтичната компания за множествена склероза evobrutinib не постигна първоначалната цел в крайната фаза на изпитанията.

Цената на акциите на British American Tobacco се понижи с 8,4%, след като тя съобщи, че ще поеме загуба от около 31,5 млрд. долара вследствие на отписване на стойност на някои от американските ѝ марки цигари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още