IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поемат в различна посока на фона на опасения за китайското търсене*

Инвеститорите оценяват и съкращенията на добива на ОПЕК+

10:13 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се движат в различна посока в сряда, докато инвеститорите преценяват ефектите от новите съкращения на добива на ОПЕК+ и прогнозите за влошаване на търсенето в Китай, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват със 17 цента, или 0,22%, до 77,37 долара за барел. Цената на фючърсите на американския WTI се понижава с 2 цента, или 0,03%, до 72,30 долара.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, сред които и  Русия (ОПЕК+), се споразумяха за доброволно свиване на добива на петрол с около 2,2 млн. барела дневно през първото тримесечие на 2024 г. в края на миналата седмица. В тези съкращения влизат и доброволните такива на Саудитска Арабия и Русия от 1,3 млн. барела на ден, които двете производителки решиха да удължат.

„Единствената добра новина през последните няколко дни беше, че властите в дете държави заявиха, че ограниченията на добива на ОПЕК+ могат да бъдат удължени или задълбочени в зависимост от това каква е пазарна ситуация“ през първата половина на 2024 г., коментира Сувро Саркар, ръководител на екипа на енергийния сектор в DBS Bank. „Освен това... не виждаме никакви положителни катализатори за цената на петрола в близкото бъдеще“, допълва той.

Притесненията от разпространението на конфликта между Израел и „Хамас“ и ефекта му върху доставките дават забавят пониженията на цените, наблюдавани по-рано, смятат анализатори.

„Освен това страховете от потенциална ескалация на конфликта в Близкия изток се възобновиха, след като САЩ посочи Иран като отговорен за нападението срещу американски кораби“,  Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор на Phillip Nova.

Въпреки това някои анализатори запазват мечите си настроения по отношение на цените.

„Това може да е просто техническо възстановяване в краткосрочен план и силата му е много слаба“, заяви базираният в Шанхай анализатор на CMC Markets Леон Ли.

„В момента се наблюдава низходяща тенденция при цените на петрола... Вече отчетохме увеличение на запасите в САЩ и цените на петрола вероятно ще паднат под границата от 70 долара за барел“, добави той.

Опасенията за икономическото състояние  на Китай, което може да ограничи общото търсене на горива във втория по големина потребител на петрол в света, също оказаха влияние върху цените.

Във вторник рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата за рейтинга на Китай от стабилна до отрицателна, позовавайки се на „повишени рискове, свързани със структурно и трайно по-нисък икономически растеж в средносрочен план и продължаващия спад в сектора на имотите".

Китай ще публикува предварителни търговски данни, включително данни за вноса на суров петрол, в четвъртък.

Според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник, запасите от суров петрол и горива в САЩ са се увеличили през седмицата до 1 декември.

Запасите от суров петрол са се увеличили с 594 хил. барела, казаха източници, пожелали анонимност. Запасите от бензин са нараснали с 2,8 млн. барела, а запасите от дестилати са се увеличили с близо 1,9 млн. барела.

Правителствените данни на САЩ за запасите трябва да бъдат публикувани в сряда.

*Цените са актуални към 9:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още