IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 записаха най-високата си стойност за годината

Цената на петрола се срина след данните за увеличен добив в САЩ

23:34 | 01.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха на зелена територия последната сесия за седмицата и първата за декември, пише CNBC. Dow Jones отново покори връх на стойността си за 2023 г., записвайки ръст от 9% от началото на годината досега. S&P 500 също завърши седмицата на най-високата си стойност за годината.

Ноември беше един от най-успешните за последните месеци за индекса на сините чипове на американската борсова търговия.

Доходността по държавните ценни книжа на САЩ намалява, докато акциите поскъпват след забележките на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Той каза, че коментарите за скорошно намаляване не лихвите са "прибързани". Думите му обаче не предизвикаха сътресения за търговията, а търговците смятат думите му като знак, че засега Фед е приключил с увеличаването на лихвите.

По време на своята реч в колежа "Спелман" Пауъл намекна, че срещата на институцията през декември ще приключи именно със запазване на лихвените проценти, които в момента са в диапазона 5,25%-5,5%. Анализатори коментират пред CNBC, че охлаждането на американската икономика е постепенно, което се приветства от пазарите. Инфлацията също започна да отстъпва.

Така Dow Jones добави 0,82% към стойността си и затвори търговията на ниво от 36 245,5 пункта. Това представлява ръст от 2% за седмицата. За широкия S&P 500 увеличението днес е от 0,59% до 4594,63 пункта. За седмицата това представлява увеличение от 0,7 на сто. Според прогноза на Bank of America индексът може да прехвърли психологическата граница от 5000 пункта в края на 2024 година.

Седмичният ръст на Nasdaq е в рамките на едва 0,2%. Индексът, в чийто състав преобладават технологични компании, затвори търговията на ниво от 14 305,03 пункта, което е повишение от 0,55% спрямо предходната сесия.

Цената на петрола се срина с над 2% в края на търговския ден на фона на увеличените добиви от американските платформи и въпреки ограничаването на добивите от страна на ОПЕК+ от началото на 2024 гоидна. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 74,26 долара за барел, докато европейския сорт "Брент" падна до цена от 79 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0877 долара. Стойноста на британския паунд достигна 1,2708 долра за брой.

Златото поскъпна с 1,64% до 2091 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 7 месеца
1 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
До: evlogi: Пропуснал си още един голям кеф - 1=1$. Ама ти сигурно си американец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Голям кеф. Ва.тниците и ча.лмите в Рияд свиват добивите, а американските компании стабилно увеличават своите на собствената си територия и на места като Гайана и смъкват цените..На ония им остава по-малък добив на по-ниски цени...Майтап бе Уили..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още