IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се насочват към месечни ръстове въпреки колебливия старт на сесията*

Въпреки борсовия оптимизъм някои анализатори съветват инвеститорите да останат предпазливи в края на годината и през 2024 г.

18:38 | 01.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват последната сесия от седмицата без единна посока, като инвеститорите чакат да чуят речта на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл на събитие в колежа „Спелман“.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,19% до 36 019,29 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,04% до 4565,75 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,37% до 14 174,12 пункта.

Борсовото рали, което се очерта през ноември, се дължи до голяма степен на трейдърите, които започват да вярват, че Фед е приключил с повишаването на лихвите и че централната банка може дори да се насочи към разхлабване на паричната политика през първата половина на следващата година. Следващото заседание на регулатора започва на 13 декември.

Към момента S&P 500 и Nasdaq са се насочили към ръстове от съответно 8,9% и 10,7 на сто от началото на годината досега, докато Dow може да отчете 8,8-процентно увеличение, което би представлявало най-добрият месец за показателя от октомври 2022 г.

Въпреки ценовите ръстове при акциите от четвъртък и оптимистичните пазарни настроения през ноември, някои анализатори съветват инвеститорите да останат предпазливи в края на годината и през 2024 г.

„Всички са наистина щастливи и е време или за корекция, или за някакъв вид отстъпление, тъй като навлизаме в новата година“, изтъква Крис Харви от Wells Fargo.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 1 декември. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 1 декември.

Междувременно Майкъл Уилсън, главен стратег в Morgan Stanley, предупреждава, че комбинацията от по-слаби ревизии на печалбите, предпазливите корпоративни сигнали, по-слабите икономически данни и забавящия се фискален импулс предполагат, че насрещните ветрове вероятно ще се задържат в началото на следващата година.

Повече инвеститори очакват намаление на лихвените проценти през първата половина на 2024 г., но един анализатор очаква, че Фед ще се нуждае от яснота относно инфлацията, преди да започне с пониженията. Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dow Jones Indices, посочва, че първото намаление на лихвите ще се случи през третото тримесечие на 2024 г.

Акциите на Tesla поевтиняват с 2,43% на фона на разминаванията в цената на дебютиращия електрически пикап Cybertruck и това, което главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск обяви през 2019 г. Първите бройки от превозното средство бяха предоставени на клиенти по време на специална церемония в централната на Tesla в Остин, Тексас, водена от милиардера.

Цената на книжата на Microsoft се понижава с 1,6 на сто, докато акциите на Meta изтриват 1,7% от стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 4,297% и 4,473 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,11% до 103,61 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 0,06 на сто до 80,81 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват леко с 0,03% до 75,98 долара за барел.

Цената на златото отчита спад от 0,07% до 2036,7 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:55 ч.  българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още