IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции изпращат най-добрия си месец от януари насам

За целия ноември ръстът на Stoxx 600 е от 5,87%, показват данни на LSEG

19:44 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък на зелено, изпращайки силен месец на фона на актуалните данни за инфлацията в еврозоната, които намекват, че натискът на растящите цени може би отслабва, съобщава CNBC.

Регионалният измерител Stoxx 600 прибави 0,6% за деня, достигайки 10-седмичен връх.

Във Великобритания FTSE напредна с 0,4%. Германският показател DAX пък прибави 0,3%, докато френският CAC се повиши с 0,6%. В Милано индексът FTSE MIB пък добави 0,2%.

За целия ноември ръстът на Stoxx 600 е от 5,87%, показват данни на LSEG. Това е най-доброто му представяне от януари насам и значителен обрат след трите месеца на загуби.

Пазарните настроения бяха приповдигнати от очакванията за намаляване на лихвените проценти във водещи икономики догодина, докато инфлацията продължава да намалява. Очаква се глобалните акции да запишат най-добрия си месец за годината, съобщи Ройтерс, позовавайки се на фондовия индекс на MSCI.

По-рано през деня стана ясно, че общата годишна инфлация в еврозоната се доближава все повече до целта на Европейската централна банка. През ноември тя се е забавила значително, достигайки ниво от 2,4%.

Това е с 0,5 процентни пункта по-малко спрямо предишния месец, след като през октомври тя се забави дори с по-сериозен темп от 1,5 пр.п., показаха предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още