IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият оптимизъм оцвети в зелено повечето борсови индекси в Азия

Инвеститорите реагираха както на решението на централната банка на Южна Корея да запази непроменени лихвите, така и на данните за фабричното производство в Япония

12:32 | 30.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси в Азия приключиха сесията с ръстове, отразявайки оптимизма сред някои инвеститори относно икономиките в региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,5% до 33 486,67 пункта. Индексът Topix се повиши с 0,3 на сто.

В Южна Корея измерителят Kospi отчете ръст от 0,61% до 2535,29 пункта.

Континенталният китайски показател Shanghai composite записа повишение от 0,26% до 3029,67 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,18 на сто до 9726,92 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng напредна с 0,29 на сто до 17 042,88 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 отчете ръст от 0,74% до 6087,3 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на решението на централната банка на Южна Корея да запази непроменен своя седемдневен обратно репо лихвен процент на ниво от 3,5% - решение, очаквано от всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Основната лихва се задържа на своя 15-годишен връх, откакто служителите на ведомството последно я повишиха през януари.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 ноември. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 ноември.

Въпреки че решението на служителите е единодушно, гуверньорът Ри Чанйонг заяви на пресконференция, че броят на членовете на борда, които виждат необходимост от допълнително затягане на паричната политика, е намалял до четирима спрямо преди месец.

Пазарите реагираха и на новите данни за производствената активност в Китай, която се е свила за втори пореден месец през ноември, а активността извън производството е ударила ново дъно за годината. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството неочаквано е спаднал леко до 49,4 пункта през ноември от 49,5 пункта през октомври, сочат данни на Националното статистическо бюро от четвъртък. Това е малко под медианната прогноза 49,7 пункта в анкета на Ройтерс. Официалният производствен PMI бе под прогнозата и през предишния месец.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и данните за фабричното производство в Япония, което се повишава за втори пореден месец през октомври. Индустриалното производство е нараснало с 1,0% през октомври спрямо предишния месец, показаха данни на Министерство на икономиката, търговията и индустрията. Данните са в близо до медианната пазарна прогноза за ръст от 0,8% и следва увеличение от 0,5% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 30.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още