IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е напът към първо седмично поскъпване от месец*

В петък суровината поевтинява на фона на спекулациите за допълнителни съкращения на добива от ОПЕК +

10:10 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът е напът към първо седмично поскъпване от месец*

Цените на петрола се понижават в петък, удължавайки губещата си серия, на фона на спекулации сред трейдърите за споразумението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) за допълнителни съкращения на добива, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 8 цента, или 0,10%, до 81,34 долара за барел. Цената на американския West Texas Intermediate се понижава със 72 цента, или 0,93%, до 76,38 долара за барел.

Въпреки това и двата договора са напът да отбележат първия си седмичен ръст от месец насам, подкрепени от очакванията, че ОПЕК+, начело със Саудитска Арабия, може да намали доставките, за да балансира пазарите до 2024 г.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници изненадаха пазара, като съобщиха в сряда, че ще отложат срещата на министрите с четири дни до 30 ноември, тъй като производителите се опитват да постигнат консенсус за нивата на добив.

„Най-вероятният резултат в момента е удължаване на текущите съкращения“, пише в бележка Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Перспективите за икономиката на Китай в краткосрочен план изглеждаха по-силни и подобриха настроенията на пазара.

„Последните китайски данни и новите помощи за задлъжнелия имотен сектор могат да се отразят положително на петролния пазар в краткосрочен план“, заяви Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets.

И все пак ръстът на цените може да бъде ограничен от по-високите запаси от суров петрол в САЩ и слабите маржове на рафиниране, което води до по-слабо търсене на суров петрол от американските рафинерии, казаха анализатори.

Дългосрочните перспективи за Китай обаче остават мрачни. Анализаторите казват, че растежът на търсенето на петрол може да отслабне до около 4% през първата половина на 2024 г. след силните нива на растеж след COVID през 2023 г., тъй като кризата в сектора на имотите в страната натежава върху използването на дизелово гориво.

Ръстът на производството извън ОПЕК се очаква да остане силен, като бразилската държавна енергийна компания Petrobras планира да инвестира 102 млрд. долара през следващите пет години, за да увеличи производството до 3,2 млн. барела петролен еквивалент на ден до 2028 г. от 2,8 млн. през 2024 г.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още