IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари достигнаха двумесечен връх

Инвеститорите отразиха протокола от последната среща на ЕЦБ, в който централните банкери изразяват внимателен оптимизъм за забавянето на инфлацията в еврозоната

19:55 | 23.11.23 г.
Снимка: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images
Снимка: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Европейските пазари записаха ръстове в четвъртък, подкрепени от поскъпване на акциите в енергийния сектор, а инвеститорите отразиха протокола от срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) от октомври, в който централните банкери изразяват внимателен оптимизъм за забавянето на инфлацията в еврозоната, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 добави 0,3% към стойността си, достигайки двумесечен връх от 458,57 пункта.

Енергийният сектор поведе ръстовете, повишавайки се с 1,4% след две поредни сесии на остри загуби.

Подкрепа на основния индекс осигуриха и акциите от здравния сектор, които завършиха с 0,7% нагоре. Акциите на Novo Nordisk поскъпнаха с 1,0%, след като компанията обяви инвестиция за 2,3 млрд. долара за засилване на производството на силно популярните лекарства срещу затлъстяване и диабет.

Очаква се инфлацията в еврозоната да се забави според прогнозите, или дори по-бързо, но ЕЦБ трябва да запази възможността за увеличение на основните лихви, са се съгласили централните банкери миналия месец според протокола от срещата.

„Протоколът подчертава по-внимателния тон на ЕЦБ спрямо икономиката и всъщност бележи следващата фаза от затягането на паричната политика: прекратяването на увеличението на лихвите и фокусирането върху „по-високи за по-дълго време“, коментира в бележка Карстен Бржески, глобален ръководител на макро въпросите в ING Economics.

На регионалните пазари най-голямо увеличение от 0,28% записа италианският индекс FTSE MIB до 29 235,71 пункта, следван от френския САС 40 с ръст от 0,24% до 7277,93 пункта.

С почти идентично увеличение – от 0,23%, завърши германският DAX, достигайки ниво от 15 994,73 пункта. С 0,19% се повиши британският FTSE 100, до 7483,58 пункта. Испанският показател IBEX 35 завърши с 0,18% нагоре до 9905,5 пункта.

В Амстердам индексът AEX записа увеличение от 0,3% след шокиращите резултати от парламентарните избори в страната, които бяха спечелени от крайнодейсния Хеерт Вилдерс.

„Макар че победата на Партията на свободата в нидерландските парламентарни избори е голяма изненада, по наше мнение има много малка вероятност това да има значително влияние върху финансовите пазари“, коментира Хуберт де Барочез, пазарен икономист в Capital Economics.

Пазарите в САЩ са затворени в четвъртък заради отбелязването на Деня на благодарността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 24.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още