IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколите от Фед потушават опасенията сред инвеститорите на Wall Street*

Акциите на Nvidia поевтиняват с 4,2%, след като компанията предупреди, че ограниченията върху износа на Китай ще повлияят върху нейното представяне

18:05 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват последните сигнали на Федералния резерв от неговите протоколи от заседанието, което се проведе на 31 октомври-1 ноември, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,35% до 35 210,81 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,33% до 4553,37 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 0,44% до 14 261,93 пункта.

Акциите в енергийния сектор поевтиняват средно с 1,5%, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отложи срещата си, насрочена първоначално за уикенда. Книжата на APA Corp. поевтиняват с 3,5%, докато тези на Marathon Oil, EOG Resources и Devon Energy изтриват по над 2% от стойността си.

Цената на акциите на производителя на чипове Nvidia Corp. се понижава с 4,2%, след като компанията отчете тримесечна печалба и приходи, които надминаха пазарните очаквания , но предупреди, че ограниченията върху износа на Китай ще повлияят върху нейното представяне през настоящото фискално тримесечие.

Трейдърите реагират и на последните протоколи от заседанието на Фед, което приключи в началото на месеца. Според документите служителите на централната банка на САЩ са се съгласили, че може да възприемат предпазлив подход към повишаването на лихвите занапред и че ще се наложи да ги вдигнат, само ако последваща информация покаже недостатъчен напредък към забавяне на инфлацията.

„Всички участници се съгласиха, че определящата паричната политика Федерална комисия по отворения пазар е в позиция да действа предпазливо“, става ясно още от протоколите.

Те показаха, че ръководителите са били под влиянието на противоречиви икономически сигнали на заседанието, на което те в крайна сметка запазиха основната си лихва непроменена в сегашния диапазон от 5,25-5,50%.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 22 ноември. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 22 ноември.

Във фокуса на инвеститорите попадат и новите данни за потребителските настроения в САЩ, изготвени от Университета в Мичигън. Показателят достига 61,3 пункта през ноември, надминавайки прогнозата на икономисти за 60,6% според анкета на Dow Jones.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нараства до 4,437%, докато тази по 30-годишните щатски облигации се понижава до 4,574 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,54% до 104,12 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 4,52% до 78,72 пункта. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 4,65 на сто до 74,15 пункта.

Цената на златото междувременно расте с 0,1% до 2003,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още