IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на противоречиви сигнали за предлагането*

Всяко ново съкращение на добива ще определя хода на цените през следващата година

10:14 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поскъпват незначително в сряда, тъй като пазарът се готви за противоречиви сигнали за предлагането, а от групата производители от ОПЕК+ се очаква да обсъдят нови съкращения на добива, докато запасите от суров петрол в САЩ вероятно са се увеличили значително, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 11 цента, или 0,13%, до 82,56 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 9 цента, или 0,12%, до 77,86 долара за барел.

И двата бенчмарка отбелязаха четири поредни седмични спада, а цените се понижиха допълнително миналата седмица заради нарастващите опасения за перспективите за търсенето. Инвеститорите останаха предпазливи преди насрочената за неделя среща на ОПЕК+, когато групата производители ще може да обсъди задълбочаване на съкращенията на доставките поради забавянето на световния икономически растеж.

В понеделник и двата основни сорта поскъпнаха с около 2%, след като трима представители на ОПЕК+ съобщиха за Ройтерс, че групата, включваща Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзничките ѝ, е готова да обмисли допълнителни съкращения на доставките на петрол на срещата на 26 ноември.

ОПЕК+ вероятно ще удължи или дори ще задълбочи съкращенията на доставките на петрол през следващата година, прогнозират анализатори. 

„Въпреки че пазарният консенсус предполага, че Саудитска Арабия и Русия ще удължат доброволните съкращения до 2024 г., всяко допълнително намаление на добива от други членове ще определя хода на цените в близко бъдеще“, пишат анализатори от ANZ в бележка.

Дори ако страните от ОПЕК+ удължат своите съкращения и през следващата година, световният пазар на петрол ще отчете лек излишък в предлагането през 2024 г., каза във вторник ръководителят на отдела за петролни пазари в Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с близо 9,1 млн. барела през седмицата, приключила на 17 ноември, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник.

Запасите от бензин са намалели с около 1,79 млн. барела, а тези на дестилати са се свили с около 3,5 млн. барела.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още