IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианският фондов пазар се представи най-слабо в Европа във вторник

Италианският бенчмарк FTSE MIB беше повлечен надолу от банковите акции

20:47 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианските акции изостанаха от останалите европейски борси във вторник под натиска на банковия сектор, а инвеститорите са в очакване на протоколите от последното заседание на Федералния резерв, които трябва да подкрепят прогнозите, че ръководителите на централната банка са приключили с повишаването на лихвите, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1%, а италианският индекс FTSE MIB завърши деня със спад от 1,3%, записвайки най-лошото си дневно представяне от един месец насам.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,19% до ниво от 7481,99 пункта. Германският DAX също записа минимален спад от 0,01% до равнище от 15 900,53 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,24% и приключи сесията на ниво от 7229,45 пункта.

Книжата на Monte dei Paschi di Siena поевтиняха със 7,9%, след като Италия продаде дял от 25% в банката. Цената на акциите на Banco BPM се понижи с 4%, след като Deutsche Bank понижи рейтинга им от „купувай“ на „задръж“ и я премахна от списъка си с водещите банки в ЕС.

В същото време представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитаха активно да опровергаят нарастващите прогнози за понижаване на лихвите на фона на данните за устойчиво забавяне на инфлацията и вероятна рецесия.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Гало заяви, че лихвите вероятно ще останат непроменени през следващите няколко тримесечия. Ден по-рано Пабло Ернандес де Кос коментира, че е „преждевременно“ да се говори за понижаване на лихвите.

Очаква се европейските борси да отбележат скромен ръст през 2024 г. тъй като оптимизмът, че лихвите в света са достигнали връхната си точка е компенсиран от притесненията, че икономиката може да изпадне в рецесия, установи допитване на Ройтерс.

Чувствителният към лихвите имотен сектор поведе загубите със спад от 2,1%.

Книжата на CPI Property Group отписаха 2,8%, след като по-рано поевтиняха с 6,2%, тъй като продавачът на къси позиции хедж фондът Muddy Waters заяви, че е заложил срещу базираната в Люксембург компания за бизнес имоти.

Цената на акциите на Teamviewer се понижи с 12,4%, след като Deutsche Bank от името на TigerLuxOne (Permira) пласира 13 млн. акции в германската софтуерна компания с отстъпка от около 8% спрямо цената им в края на търговията в понеделник.

Книжата на GEA поевтиняха с 5,4%, след като компанията съобщи, че подразделението на Groupe Bruxelles Lambert, Oliver Capital, продава 11,25 млн. акции в германския производител на оборудване за преработка на храни.

Цената на акциите на френския луксозен гигант LVMH се понижи с 1,9%, след като UBS понижи рейтинга им от „купувай“ на „неутрален“. Секторът записа спад от 0,6%.

Книжата на швейцарския производител на слухови апарати Sonova оглави Stoxx 600, след като те поскъпнаха с 5,4% на фона на по-лекото от опасенията предупреждение за основната годишна печалба.

Цената на акциите на Rheinmetall се повиши с 3,7%, след като германската оръжейна компания съобщи, че очаква приходи от продажби на стойност 13 млрд.-14 млрд. евро през 2026 г. и оперативни маржове от над 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още