IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите новини от жилищния сектор в Китай не успяха да върнат оптимизма в Азия

Пазарите реагираха и на новите данни за цените на производител в Южна Корея, където на месечна база индексът се понижава за първи път от три месеца

13:52 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси в Азия записаха спадове въпреки възхода на акциите на китайските строителни компании, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,1% до 33 354,14 пункта. Индексът Topix отчете спад от 0,20 на сто до 2367,79 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi напредна с 0,77 на сто до 2510,42 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за цените на производител в страната. Индексът напредва с 0,8% на годишна база през октомври. На месечна основа цените на производител се понижават с 0,1% за първи път от три месеца.

Хонконгският измерител Hang Seng записа понижение от 0,25% до 17 733,89 пункта.

В континенталната част на Китай бенчмаркът Shanghai composite изтри 0,01% от стойността си, смъквайки се до равнище от 3067,93 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,26 на сто до 9997,09 пункта.

Акциите на редица китайски строителни компании получиха възходящ тласък след новината, че китайските регулатори изготвят списък от 50 индустриални предприятия, отговарящи на изискванията за различни видове финансиране. Списъкът, който включва както частни, така и държавни строители, има за цел да насочи финансовите институции, докато преразглеждат подкрепата си за индустрията чрез банкови заеми, дългово и дялово финансиране.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 ноември. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 ноември.

Жилищната криза в Китай остава сериозна пречка за икономиката, въпреки че други показатели като промишленото производство отбелязват известно подобрение през последните месеци.

Книжата на China Vanke поскъпнаха с над 3%, докато тези на Longfor Group Holdings прибавиха над 4,7% към стойността си.

Акциите на азиатските производители на чипове също отчетоха ръстове, след като главният изпълнителен директор на Microsoft Стая Надела обяви, че към американската компания ще се присъедини бившият ръководител на OpenAI Сам Алтман, за да оглави разработките на изкуствен интелект (ИИ).

Цената на акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company се повиши с 1,39 на сто след новината. Книжата на Foxconn напреднаха с 0,69%.

Австралийският измерител ASX 200 записа ръст от 0,28% до 7078,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още