IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на прогнози за слабо световно търсене*

Съкращенията на доставките на ОПЕК+ ще останат за по-дълго време, смятат анализатори

08:43 | 21.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като опасенията за по-слабото търсене на фона на забавящата се икономика в световен мащаб надделяха над перспективите за допълнителни съкращения на доставките от ОПЕК и нейните съюзнички, каквато е Русия, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 49 цента, или 0,6%, до 81,83 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижава с 46 цента, или 0,59%, до 77,37 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в понеделник, след като трима източници от ОПЕК+ признаха пред Ройтерс, че групата производители, включваща Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, е готова да обмисли дали да направи допълнителни съкращения на доставките на петрол, когато се срещне на 26 ноем.

„Тъй като опасенията за търсенето все още остават, инвеститорите решиха да изчакат да се потвърди действителното решение на ОПЕК+“, заяви Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

„В бъдеще пазарът ще се съсредоточи върху икономическите показатели на САЩ и Китай и количествата запаси от суров петрол в САЩ, за да оцени тенденцията при търсенето в световен мащаб“, призна Уено, добавяйки, че инвеститорите ще обърнат внимание и на отслабването на щатския долар, което ще осигури подкрепа за цените на петрола.

Основните сортове на петролния пазар поевтиняха с около 16% от края на септември насам, тъй като добивът на суров петрол в САЩ, най-големият производител в света, се задържа на рекордно високи нива, докато пазарът се притесняваше за ръста на търсенето, особено от Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света.

Трейдърите търсят признаци на отслабване на търсенето заради потенциалната рецесия, която биха могли да претърпят САЩ през 2024 г., като отчитат и предупреждението за възможна дефлация на Walmart , най-големият търговец на дребно в САЩ, от миналата седмица.

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ вероятно са се увеличили миналата седмица, докато запасите от дестилати се очаква да са спаднали, показват данните от предварително проучване на Ройтерс в понеделник. Седмичните доклади от Американския петролен институт и Администрацията за енергийна информация ще бъдат публикувани по-късно във вторник и сряда.

По отношение на доставките, ОПЕК+ вероятно ще удължи, а може и да задълбочи съкращенията на доставките на петрол през следващата година, смятат осем анализатори.

От Goldman Sachs заявиха, че въз основа на нейния статистически модел на решенията на ОПЕК не трябва да се изключват шансовете за по-сериозни съкращения предвид спада в спекулативното позициониране и във времевите спредове, както и по-високите от очакваното запаси.

*Цените са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
хех ... в ЕСъто в момента се инсталират над 2млн термопомпи годишно и цифрата расте ... към днешна дата вече са над 20млн инсталираните . това е изтрило безвъзвратно около 4млрд кубика природен газ от потреблението за отопление . тази година в Европа вероятно ще надминем 2млн продадени електрички , а в световен мащаб 6млн ... само годишните продажби на електрички изтриват по 1млн барела от дневният добив ... богатирите от блатата и брадатите от пясъците тепърва ще има да ограничават добиви !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 7 месеца
Две войни се водят, ама търсенето е все по-слабо. Всичко минава на батерии, нали зелкич? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още