IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции донесоха зелена вълна на Wall Street

Книжата на Nvidia достигнаха исторически връх

23:27 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американските борси започнаха с оптимизъм седмицата, подкрепени от силните ръстове на технологичните гиганти, поведени от Microsoft и Nvidia, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 203,76 пункта, или 0,58%, приключвайки сесията на ниво от 35 151,04 пункта. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,74% до 4547,38 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се изкачи с 1,13% до 14 284,53 пункта. Това беше петият ден на зелено за S&P 500 и Nasdaq.

Цената на акциите на Microsoft се повиши с 2%, достигайки 52-седмичен връх. Това се случи, след като главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че бившият лидер на OpenAI Сам Алтман ще се присъедини технологичния гигант, където ще води нов екип за проучвания в сферата на изкуствения интелект.

Стойността на книжата на производителя на чипове Nvidia нарасна с 2,3% до исторически връх, преди компанията да обяви новия си финансов отчет във вторник.

Технологичният сектор и този за комуникации записаха най-големи ръстове в S&P 500, нараствайки съответно  с 1,5% и 1%. Цената на акциите на Palo Alto Networks скочи с 5,2%, докато при Intel повишението беше с 2 на сто. Междувременно Paramount достигна 5,6% ръст на борсата, следвана от Netflix, която напредна с 1,8%.

Американските пазари ще бъдат затворени в четвъртък заради Деня на благодарността. Петъчната сесия ще бъде по-кратка от обичайното. В последните години търговията около Деня на благодарността не е особено добра, но ноември все още е най-добрият месец що се касае до представянето на S&P 500, според Stock Traders’ Alamanac.

Част от анализаторите остават оптимисти за края на годината, особено като се имат предвид данните за по-слабата от очакваното инфлация в САЩ, публикувани миналата година. Тези данни успокоиха инвеститорите и дадоха обнадеждаващ сигнал, че Федералният резерв може да спре да повишава лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още