IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за нови съкращения на добива от ОПЕК подкрепят цените на петрола*

От Goldman Sachs смятат, че текущите съкращения ще останат в сила и през 2024 г.

10:06 | 20.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник на фона на очакванията, че ОПЕК+ ще увеличи съкращенията на доставките, за да подкрепи цените. Те отбелязаха четири поредни седмици на спад в резултат на отслабващите опасения за прекъсване на доставките в Близкия изток заради конфликта между Израел и „Хамас“, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват със 72 цента, или 0,89%, до 81,33 долара, а цената на американския суров петрол West Texas Intermediate се повишава с 60 цента, или 0,79%, до 76,49 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с по 4% в петък, след като трима представители на ОПЕК+ споделиха пред Ройтерс, че групата производители, включваща Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, сред които и Русия, е готова да обмисли допълнителни съкращения на доставките на петрол на срещата си, насрочена за 26 ноември.

Петролът е поевтинял с 20% от края на септември, като на пазара се наблюдава т.нар. contango структура, при която цената на изтичащите по-скоро договори е по-висока от тази на по-далечните, а това е знак за добро предлагане.

„Нашият статистически модел за решенията на ОПЕК предполага, че не трябва да се изключва възможността за по-сериозни съкращения, като се има предвид понижението в спекулативното позициониране и във времевите спредове, а също и по-високите от очакваното запаси“, коментират анализатори на Goldman Sachs в бележка.

Основната прогноза на банката е, че текущите съкращения на добива на държавите от групата ще останат в сила и през 2024 г., а съкращението на Саудитска Арабия от 1 млн. барела дневно ще бъде удължено до второто тримесечие на следващата година и ще бъде отменено поетапно от юли 2024 г.

Според анализатора на IG Тони Сикамор цените на WTI може да се повишат до 80 долара за барел на фона на възможността ОПЕК+ да обяви допълнителни съкращения на предстоящата си среща, а спад на цените под 72 долара ще насърчи администрацията на Байдън да попълни отново стратегическия петролен резерв на САЩ.

„Всичко това предполага, че има вероятност цените да се повишат през първата половина на тази седмица“, добави той.

Инвеститорите анализират и прекъсванията в търговията с руски суров петрол, след като Вашингтон наложи санкции на три кораба, които са превозвали суров петрол сорт Сокол за Индия.

В петък Москва отмени забраната за износ на бензин, което може да увеличи световните доставки на гориво. Това се случи, след като Русия премахна повечето ограничения върху износа на дизел през октомври.

Американските енергийни фирми миналата седмица пък увеличиха броя на работещите нефтени и газови платформи за първи път от три седмици, съобщиха от компанията за енергийни услуги Baker Hughes в петък. Броят им служи като ранен индикатор за бъдещия добив.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ingusobjwomyfs
преди 7 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
хих ... следете обемът на продажби на електрички ... и в това число , мини товарните ванове (баничарки) ... и въобще не е за пренебрегване корабната индустрия ... !! ... вече плават над 1ГВтч батерии ... :))) ... светло бъдеще ги очаква разчитащите на изровеното от земята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още