IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът в доходността по облигациите тласна европейските борси към седмичен ръст

Пазарите очакват понижаване на лихвите със сто базисни пункта през 2024 г.

20:22 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст в петък, подкрепени от финансовия сектор и сектора на здравеопазването. Те завършиха седмицата с ръст на фона на нарастващия оптимизъм, че централните банки ще намалят агресивно лихвените проценти догодина, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 1% и приключи седмицата с ръст от 2,8% на фона на спада в доходността по облигациите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 1,26% до ниво от 7504,25 пункта. Германският DAX прибави 0,84% и завърши деня на равнище от 15 919,16 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,91% до ниво от 7233,91 пункта.

Доходността по германските държавни ценни книжа достигна най-ниското си ниво от над два месеца, като паричните пазари очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи лихвените проценти със сто базисни пункта до края на 2024 г.

Нови данни потвърдиха, че годишната инфлация в еврозоната се е забавила рязко през октомври.

Въпреки това инвеститорите остават предпазливи към последиците от повишаването на лихвите в миналото за икономическия растеж и корпоративните печалби.

Представителят на ЕЦБ Роберт Холцман повтори, че централната банка трябва да запази готовност да повиши отново лихвите, ако се наложи и допълни, че не очаква ЕЦБ да започне да намалява лихвите през второто тримесечие, както смятат някои анализатори.

Нови данни показаха, че обемът на продажбите на дребно във Великобритания е намалял неочаквано през октомври, нов предупредителен знак за икономиката.

Чувствителните към лихвите акции на имотните компании поскъпнаха с 1,7%.

Минният сектор беше на второ място сред най-добре представилите се за деня и седмицата, подкрепен от твърдите цени на медта на фона на отслабването на американския долар.

Здравният сектор прибави 1,2%, като книжата на гигантите AstraZeneca, Novo Nordisk и Sanofi поскъпнаха с между 0,9% и 2,3%.

Книжата на UBS Group отбелязаха ръст от 3%, подкрепяйки индекса на финансовите услуги, а банковият сектор нарасна с 1,4 на сто.

Цената на акциите на италианската компания за управление на активи Anima Holding нарасна с 1,1%, след като тя подписа обвързващо споразумение за придобиване изцяло на по-малкия си конкурент Kairos от швейцарската частна банка Julius Baer.

Книжата на Teleperformance поскъпнаха с 1,2%, след като тя набра дългосрочни облигации за 1,4 млрд. евро.

Ръстовете в петък бяха ограничени от шведската автомобилна компания Volvo Cars, чиито книжа потънаха с 11%, след като мажоритарният акционер, китайската автомобилна компания Geely, продаде малка част от дела си с голяма отстъпка спрямо цената в края на търговията предишния ден.

Assicurazioni Generali отбеляза спад с 0,6%, след като водещата италианска застрахователна компания обяви значително по-лоши от очакванията последици от природните бедствия върху резултатите ѝ за деветмесечието.

Инвеститорите са в очакване и на прегледа на рейтинга на Италия, въпреки че според анализатори е малка опасността Moody’s да понижи рейтинга на дълга на страната до неинвестиционен, ход който вероятно ще разтърси финансовите пазари в Европа и извън Стария континент.

Италианският бенчмарк FTSE MIB отбеляза ръст от 0,8% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още