IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към четвърти пореден седмичен спад*

В петък суровината леко поскъпва, след като цените се сринаха с 5% в четвъртък

10:03 | 17.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават съвсем леко в петък, но са напът да отбележат четвъртия си пореден седмичен спад, след като се сринаха с 5% до четиримесечно дъно в четвъртък заради опасения за търсенето в световен мащаб, пише Ройтерс.

Фючърсите на върху петрола от типа Брент поскъпват с 8 цента, или 0,1%, до 77,50 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 13 цента, или 0,18%, до 73,03 долара за барел. И двата бенчмарка изтриха около една шеста от стойността си през последните четири седмици.

„Цените на петрола се понижиха леко тази година, въпреки че търсенето надхвърля нашите оптимистични очаквания“, коментираха анализаторите на Goldman Sachs в бележка. „Предлагането от страни извън ОПЕК се оказва по-силно от очакваното, което е компенсирано частично от съкращенията на добива на ОПЕК.“

Месечните спредове за по-скоро изтичащите договори и на двата сорта петрол преминаха към contango - пазарна тенденция, при която цените в момента са по-ниски от тези през следващите месеци и знак, че предлагането е стабилно.

Поевтиняването на петрола тази седмица се дължи главно на рязкото увеличение на запасите от суров петрол в САЩ и производството, задържало се на рекордни нива, което според анализаторите създава притеснения за слабо търсене в най-големия потребител на петрол в света на фона на високия добив.

След проведено проучване за суровините на JPMorgan от компанията заявиха, че техният инструмент за проследяване на търсенето на петрол в световен мащаб показва, че търсенето се равнява на средно 101,6 млн. барела на ден през първата половина на ноември, което е с 200 хил. барела дневно под прогнозата за месеца.

Според анализаторите наблюдаваният напоследък спад на цените вероятно ще накара Саудитска Арабия да удължи допълнителните си доброволни съкращения на добива на петрол от 1 млн. барела на ден и през 2024 г.

„Вече е още по-ясно, че петролният баланс за остатъка от годината не е толкова затегнат, колкото се очакваше първоначално“, заявиха анализатори на ING в бележка. „При сегашното положение все още очакваме пазарът да се върне към излишък през първото тримесечие на 2024 г.“

Удължаването на допълнителните съкращения на Саудитска Арабия и през първите месеци на 2024 г. би трябвало да заличи очакванията за излишък и да осигури известна подкрепа на пазара, коментираха от ING.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още