IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските икономически данни предизвикаха оптимизъм на борсите в Азия

Хонконгските акции повеждат ръстовете в региона

12:20 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хонконгските акции поведоха ръстовете на Азиатско-тихоокеанските пазари в сряда след добрите китайски икономически данни, а ниското ниво на инфлация в САЩ, отчетено вчера, засили надеждите, че цикълът на затягане на паричната политика на Федералния резерв е към своя край, пише CNBC.

Пекин отчете по-добри от очакваното продажби на дребно през октомври и подобрение в индустриалното производство през същия месец. Продажбите са нараснали със 7,6% на годишна база през октомври, надхвърляйки прогнозата за растеж от 7%, направена от икономисти, анкетирани от Ройтерс. Индустриалното производство се е разраснало с 4,6% на годишна база през октомври, също с повече от прогнозираните 4,4%.

Отделни данни от вторник показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ е останал без промяна през октомври въпреки прогнозите на икономистите за ръст от 0,1% на месечна база.

Стана ясно и че икономиката на Япония се е свила през третото тримесечие за първи път от година насам на фона на забавяне на търсенето в световен мащаб и ускоряваща се инфлация в рамките на страната. Предварителните данни показаха, че брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с 2,1% на годишна база през третото тримесечие при прогнозиран спад от 0,6%.

На геополитическия фронт предстои срещата на президента на САЩ Джо Байдън и държавния глава на Китай Си Дзинпин в Сан Франциско, която е първата такава от година насам.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 3,77% до най-високото си ниво от седмица насам, а технологичният Hang Seng Tech записа ръст от 4,28%.

Референтният индекс CSI 300 в континентален Китай напредна с 0,70%, повишавайки се за втори пореден ден, и приключи сесията на ниво от 3607,25 пункта.

Японският Nikkei 225 прибави 2,52% към стойността си до 33 519,70 пункта. Показателят Topix се повиши с 1,19% до 2373,22 пункта, приключвайки сесията на най-високото си ниво от близо два месеца насам.

Южнокорейският Kospi отбеляза ръст от 2,20% до 2486,67 пункта, а Kosdaq напредна с 1,91% до 809,36 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1,42% до осемседмичен връх от 7105,90 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още