IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва на фона на добри перспективи за търсенето*

Анализатори очакват дефицит на пазара през остатъка от годината

10:10 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник на фона на очакванията за добри пазарни условия, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) представи доклад, според който търсенето остава силно. Ефект оказват и опасенията, че доставките може да бъдат възпрепятствани, тъй като САЩ приемат мерки за ограничаване на износа на руски петрол, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват със 17 цента, или 0,21%, до 82,69 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от сорта WTI се повишава с 15 цента, или 0,19%, до 78,41 долара за барел.

„След силните разпродажби на пазара през последните три седмици, петролът успя да намери известна подкрепа... Въпреки че фундаменталните фактори вероятно не са толкова бичи, колкото се смяташе първоначално, те все още оказват подкрепа на цените, тъй като на пазара вероятно ще се наблюдава дефицит през остатъка от тази година“, коментираха анализаторите на ING в бележка.

„Излишъкът, който очакваме в началото на следващата година, може дори да бъде заличен, ако саудитците продължат със своите допълнителни доброволни съкращения на доставките“, добавиха те.

В своя месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол обвини спекуланти за наблюдавания наскоро спад на цените. Освен това тя повиши леко прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол през 2023 г. и запази относително високата си прогноза за 2024 г.

Миналата седмица цените на петрола се понижиха до най-ниското си ниво от юли насам, засегнати от опасенията, че търсенето в най-големите потребители на петрол САЩ и Китай може да отслабне. Потребителските цени в Китай се понижиха до нива, невиждани от пандемията от COVID-19 през октомври, а износът за месеца се сви повече от прогнозираното.

Министерството на енергетиката на САЩ планира да купи 1,2 млн. барела петрол, за да помогне за попълването на стратегическия петролен резерв, след като миналата година продаде най-голямото количество запаси за всички време, което може допълнително да увеличи търсенето.

Ограниченията на САЩ срещу износа на руски петрол биха могли потенциално да нарушат доставките, което допълнително ще окаже подкрепа на цените.

Министерството на финансите на САЩ изпрати известия до компаниите за управление на кораби с искане за информация за 100 плавателни съда, за които подозира, че нарушават западните санкции за руския петрол – най-големия ход на Вашингтон след налагането на тавана за цените, с цел ограничаване на печалбите от петрол на Москва.

Подновените преговори в Ирак за възстановяване на работата на тръбопровод в страната обаче може и да подкрепят пазара, смятат анализатори от ANZ и ING.

Петролният министър на Ирак очаква да постигне споразумение с регионалното правителство на Кюрдистан и чуждестранни петролни компании за възобновяване на добива на петрол от петролните находища в кюрдския регион и за възстановяване на износа на петрол от северната част на страната чрез тръбопровода между Ирак и Турция.

Турция спря износа на 450 хил. барела на ден от северната част на страната по тръбопровода Ирак-Турция от 25 март след арбитражно решение на Международната търговска камара.

В момента във фокуса на пазара попадат последният месечен доклад за петролния пазар на Международната агенция по енергетика по-късно през деня и данните за инфлацията в САЩ, които също ще бъдат публикувани във вторник, а тези за производствените цени в САЩ се очаква да бъдат представени в сряда.

Някои фактори, като това дали срещата на върха на АПЕК ще подобри китайско-американските отношения и дали Китай ще намали допълнително лихвените проценти, за да подкрепи икономиката, може също да окажат подкрепа на цените на петрола, смятат анализатори.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още