IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с оптимизъм

Инвеститорите са в очакване на срещата между държавните глави на САЩ и Китай

20:05 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари започнаха седмицата на зелено, докато инвеститорите са в очакване на преговорите между САЩ и Китай през следващите няколко дни, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи първата сесия за седмицата с 0,7% нагоре, след като почти всички сектори и основни борси записаха ръстове. Секторът за пътувания и отдих прибави 1,7%, повеждайки ръстовете, докато акциите на медийните компании се озоваха с 0,2% надолу.

Европейски борси, 13.11.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 13.11.2023 г. Таблица: CNBC

Повечето борси в Азиатско-Тихоокеанския регион отстъпиха от ръстовете от нощта и се оказаха на червено, тъй като инвеститорите следят икономическите данни преди първата среща на живо между президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин от около година.

Инвеститорите по света също така все още осмислят решението на рейтинговата агенция Moody’s Investors от миналия петък да понижи перспективата по кредитния рейтинг на САЩ от „стабилна“ на „отрицателна“. Днес американските борси започнаха търговията на червено.

В Европа цената на акциите на италианската BRER Banca се повиши с над 6% в следобедните часове и поведе Stoxx600.

Стойността на книжата на Siemens Energy пък се изкачи с над 5 на сто, след като германският вестник Handelsblatt обяви, че германското правителство ще предостави 7,5 млрд. евро държавни гаранции, за да защити портфейла с поръчки на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още