IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли пазарите наистина да търгуват намаления на лихвите?

Ройтерс обобщава пет ключови риска пред трейдърите и икономиката

08:16 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарите искат да търгуват намаления на лихвените проценти. Големите централни банки обаче поливат със студен душ тези намерения, пише Ройтерс.

Китай също така продължава да се бори с имотната криза в страната. В полезрението на инвеститорите като потенциален източник на проблеми е и Италия, а в петък Moody's понижи перспективата пред рейтинга на САЩ до „отрицателна“, т.е. може да се очаква понижаване на кредитния рейтинг на страната.

Агенцията обобщава най-важните двигатели на пазарите в момента.

Наблюдение на инфлацията

Множество централни банкери, вкл. председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, казват, че все още не са сигурни, че лихвите са достатъчно високи, за да преборят инфлацията.

Трейдърите обаче очакват приблизително три четвърт пункт намаление на лихвите на Фед през следващата година. Те следят внимателно данните за инфлацията – следващата статистика ще бъде публикувана във вторник.

Индексът на потребителските цени през октомври се очаква да се покачи с 0,1% на месечна база, според проучване на Ройтерс. Индексът на потребителските цени за септември се повиши с 0,4% поради изненадващ скок в разходите за наеми, но все пак показа умереност в натиска на основната инфлация.

По-рязко охлаждане на инфлацията може да разпали разговорите за пиковия лихвен процент, подхранван от доклада за заетостта от октомври, който показа облекчаване на пазара на труда.

Междувременно се задава спиране на работата на федералното правителство, ако законодателите във Вашингтон не успеят да приемат мярка за поне временно финансиране на операции преди крайния срок 17 ноември. Новите спорове могат да подновят опасенията относно управлението на най-голямата икономика в света.

Имотни проблеми

Въпросът кой ще гръмне първи пушката в бъркотията на пазара на имоти в Китай донякъде получи отговор - за голямо огорчение на акционерите на Ping An. Ройтерс съобщава, че Пекин е поискал от застрахователя да поеме контрола върху Country Garden, най-големият частен строителен предприемач в Китай. Акциите на Ping An паднаха до едногодишно дъно.

Притесненията за сектора продължават да натежават на пазарите. Правителствените мерки за укрепване на икономиката многократно се провалиха през годината. Това не попречи на централната банка на Китай да заяви, че целта за растеж от 5% може да бъде постигната – мнение, което дори Международният валутен фонд (МВФ) споделя.

Данните обаче сочат нещо различно – забавяне на производството и охлаждане на потреблението. В сряда излизат новите данни за продажбите на дребно и индустриалното производство през октомври, като пазарите очакват тенденцията на забавяне да се задълбочи.

Доларът е уязвим

Силният долар изглежда уязвим към натиск и привличане на пазарните залози за намаляване на лихвения процент от Фед. Отскокът благодарение на това, че Джером Пауъл отхвърля, че лихвите са достигнали своя връх, може да не продължи, тъй като мечите залози се увеличават.

Според анкета на Ройтерс близо две трети от анализаторите казват, че доларът вероятно ще отслабне до края на годината. Дългите позиции в долари намаляват. Société Générale смята, че валутната двойка долар/йена например може да падне до около ниво от 145-150 йени за 1 долар, след като наскоро достигна едногодишен връх от 151,80 йени за долар.

Натиск върху Риши Сунак

Инфлацията във Великобритания е по-стабилна, отколкото в повечето развити икономики. Това са лоши новини за потребителите, централната банка и министър-председателя Риши Сунак, които обещаха в началото на 2023 г. да намалят наполовина ръста на потребителските цени.

В сряда се очаква да бъдат публикувани данните за инфлацията в Обединеното кралство през октомври. През септември беше отчетен 6,7% ръст на потребителските цени в страната.

Данните също могат да помогнат за оправдаването или оспорването на неотдавнашните забележки на главния икономист на Английската централна банка, че средата на 2024 г. може да е времето за намаляване на лихвите.

Данни за работните места, продажбите на дребно и индексът на цените на производител също ще бъдат публикувани тази седмица.

Във фокуса на пазарите са и предварителните оценки за БВП на еврозоната за третото тримесечие предвид признаците на икономическа слабост в Германия, най-голямата икономика в блока. Напоследък страната отново си спечели прозвището „болния човек на Европа“.

Рисковете пред Италия

Италия се завърна в списъка с притеснения на много инвеститори заради засилващия се фискален и дългов риск. Съответно, някои инвеститори започнаха да избягват големи експозиции към третата по големина икономика в еврозоната.

Moody's дава рейтинг на Италия с една степен над ниво „боклук“ с негативна перспектива, т.е. оценката на агенцията може да бъде понижена. Предстои агенцията да публикува новата си оценка на 17 ноември. Fitch ще публикува своя рейтинг след затварянето на пазарите в петък.

Понижаването на рейтинга на Moody's е по-големият риск, като се има предвид перспективата пред Италия. Това може да доведе до силно покачване на спреда между 10-годишните италиански и германски облигации. Италианските акции междувременно се търгуват с 50% отстъпка в сравнение със световните акции, което е най-голямата разлика от 1988 г.

Има и някои утешения в тази криза – банките са с по-силни баланси, което означава, че са по-малко уязвими от сътресения при облигациите. С такива цени на акциите някои кредитори виждат и добри възможности за инвестиции на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още