IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за слабо търсене в САЩ и Китай помрачават настроенията на петролния пазар*

И двата бенчмарка са под 100-дневната си пълзяща средна стойност

10:25 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като опасенията за намаляващото търсене в САЩ и Китай се засилват и помрачават нагласите на пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 62 цента, или 0,76%, до 80,81 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) за се понижава с 64 цента, или 0,83%, до 76,53 долара за барел.

И двата бенчмарка са доста под 100-дневната си пълзяща средна стойност от 86,61 долара за барел WTI и 82,31 долара за барел Брент.

Цените се повишиха с близо 2% миналия петък, тъй като Ирак подкрепи съкращенията на добива на петрол от страна на ОПЕК+, поевтиняха с около 4% за седмицата, отбелязвайки третата си поредна седмична загуба за първи път от май насам.

„Инвеститорите са по-фокусирани върху слабото търсене в Съединените щати и Китай, докато притесненията за потенциалните прекъсвания на доставките от конфликта Израел-„Хамас“ донякъде отслабнаха“, каза Хироюки Кикукава, председател на NS Trading, звено на Nissan Securities.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) заяви миналата седмица, че производството на суров петрол в Съединените щати тази година вероятно ще нарасне малко по-слабо от очакваното преди, а търсенето ще спадне .

Следващата година потреблението на бензин на глава от населението в САЩ може да намалее до най-ниското ниво от две десетилетия насам, пише в доклада.

Слабите икономически данни миналата седмица от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, също засилиха опасенията за колебливо търсене.

Потребителските цени в Китай се понижиха до най- ниските си нива от времето на пандемията през октомври, което постави под съмнение силата на икономическото възстановяване на страната.

Освен това рафинериите в Китай са заявили по-малко доставки от Саудитска Арабия, най-големият износител в света, за декември.

Все пак Кикукава смята, че цените на петрола ще получат подкрепа ако WTI достигне цена от 75 долара за барел.

„Ако пазарът се срине още повече, вероятно ще видим изкупуване с цел подкрепа, заради очакванията, че Саудитска Арабия и Русия ще решат да удължат доброволните си съкращения на доставките и след декември“, твърди Кикукава.

Най-големите износители на петрол Саудитска Арабия и Русия признаха миналата седмица, че ще продължат с допълнителните си доброволни съкращения на добива на петрол до края на годината, тъй като опасенията за търсенето и икономическия растеж продължават да влияят върху пазарите на суров петрол.

От страна на предлагането американските енергийни компании са намалили броя на работещите си петролни платформи за втора поредна седмица до най-ниското им ниво от януари 2022 г. насам, съобщиха от фирмата за енергийни услуги Baker Hughes.

*Цените са актуални към 9:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още