IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P отчете първи спад за последните девет сесии на Wall Street

Пазарите реагираха на последните коментари на гуверньора на Фед Джером Пауъл относно паричната политика

23:11 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на коментарите на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл относно паричната политика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 0,65% до 33 891,94 пункта

Широкият измерител S&P 500 отчете понижение от 0,81% до 4347,35 пункта, записвайки първи спад за последните девет сесии.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 128,97 пункта, или 0,94%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 13 521,45 пункта.

Ръководителят на американската централна банка Джером Пауъл заяви, че Фед няма да се поколебае да затегне допълнително своята парична политика, ако е необходимо. Той добави, че ведомството не е напълно уверено, че е повишило достатъчно лихвите, за да върне инфлацията до целта от 2%.

„Ако се окаже, че е необходимо да затегнем допълнително политиката, няма да се поколебаем да го направим“, изтъкна Пауъл по време на конференция на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон. „Ние обаче ще продължим да действаме внимателно, което ни позволява да се справим както с риска да бъдем подведени от няколко добри месеца по отношение на данните, така и с риска от прекомерно затягане“, добавя той.

Пазарите реагираха и на новите данни за безработицата в САЩ. Броят на американците, продължили да получават помощи за безработица в САЩ след първата седмица, в която са подали молбата си, се е увеличил за седма поредна седмица – още едно доказателство, че пазарът на труда се охлажда. Междувременно подадените за пореден път молби за обезщетения при безработица са нараснали до 1,83 млн. броя през седмицата, приключила на 28 октомври, достигайки най-високото си ниво от средата на април.

Броят на подадените за първи път заявления е намалял междувременно до 217 хил. през седмицата, приключила на 4 ноември. Четириседмичната пълзяща средна, която изглажда част от волатилността в седмичните данни, се е повишила до 212,25 хил.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 9 ноември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 9 ноември.

На фона на тези новини акциите на Disney поскъпнаха с около 7 на сто, след като гигантът от развлекателната индустрия записа по-голяма от очакваното тримесечна печалба.

Междувременно акциите на Alphabet, Microsoft и Apple поевтиняха съответно с 1,16 на сто, 0,66% и 0,57 на сто. Цената на книжата на Tesla Inc. се понижи с над 5,7 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 4,642% и 4,78 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,32% до 105,93 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент нарасна с 0,43% до 79,88 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 0,32% до 75,57 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,8 на сто до 1957,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още