IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола се стабилизират след силните разпродажби*

Двата основни сорта поскъпнаха, а пазарът се фокусира върху търсенето в САЩ и Китай

10:08 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като пазарите пренебрегнаха новите индикатори за дефлация в Китай и потърсиха други сигнали за състоянието на търсенето в двата най-големи потребители на петрол в света, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 62 цента, или 0,78%, до 80,16 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 53 цента, или 0,7%, до 75,86 долара за барел.

Това повишение последва поевтиняването с повече от 2% на двата бенчмарка в сряда до най-ниското им ниво от средата на юли насам, тъй като притесненията за потенциални прекъсвания на доставките в Близкия изток намаляха, а опасенията за търсенето в САЩ и Китай се засилиха.

„По-слабите ръстове все още отразяват наличните резерви, а макроикономическите фактори и техническите данни осигуряват предимство на продавачите засега“, заяви Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Поскъпването в четвъртък вероятно е отражение на опита цените да се стабилизират след силните разпродажби през предходните дни, смята Яп.

Междувременно данните за инфлацията в Китай, публикувани в четвъртък, показаха, че индексът на потребителските цени през октомври е спаднал с 0,2% на годишна база, а производствените цени са се понижили с 2,6% на годишна база. Тези резултати като цяло са в съответствие с прогнозите на икономисти, участвали в анкета на Ройтерс, които прогнозираха потребителските цени да намалеят с 0,1%, а производствените – с 2,7%.

По-рано тази седмица митнически данни показаха, че общият износ на стоки и услуги от Китай се е свил по-бързо от очакваното, въпреки че вносът на суров петрол в страната през октомври е останал стабилен.

Положително за търсенето на петрол е, че управителят на централната банка на Китай Пан Гуншън заяви, че страната се очаква да постигне целта си за годишен растеж от 5% тази година.

При САЩ данните за запасите от петрол може и да се приемат като сигнал за отслабване на търсенето. Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 11,9 млн. барела през седмицата до 3 ноември, съобщиха източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт.

Ако бъде потвърдено, това ще е най-голямото седмично натрупване от февруари насам. Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) обаче отложи публикуването на седмичните данни за запасите от петрол до 15 ноември заради обновяване на системата си.

В сряда Barclays понижи прогнозата си за цената на суровия петрол Брент през 2024 г. с 4 долара до 93 долара за барел, позовавайки се на стабилното предлагане на петрол в САЩ и по-високия добив от Венецуела след облекчаването на санкциите срещу нея.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 09.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още