IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината на Дракона създава нова инвестиционна мания на китайския пазар

През последния месец шест от топ десет на най-поскъпващите компании съдържат под някаква форма думата „дракон“ в името си

19:51 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Все още остават три месеца от идването на годината на Дракона (по китайския лунен календар - бел. ред.), но китайските инвеститори вече се нахвърлиха на акции, носещи името на митичното създание.

Акциите на Henan Taloph Pharmaceutical Stock Co. и Fujian Longxi Bearing Group Co. са едни от най-добре представящите се в индекса Shanghai Stock Exchange Composite. През последния месец шест от топ десет на най-поскъпващите компании съдържат под някаква форма думата „дракон“ в името си, показват събрани от Bloomberg данни.

„2024 е годината на дракона в китайския зодиак, което може да е двигател за някои от суеверните покупки“, коментира Марвин Чен, стратег на Bloomberg Intelligence. „Може да се окаже рискован залог, ако просто купувате акции заради името, без да вземете предвид фундамента или прогнозата“, допълва той.

Китайските инвеститори обаче не са чужди на покупката на активи заради името. По време на президентските избори в САЩ през 2016 г. акциите на компанията Wisesoft Co., чието име на китайски е Chuan Da Zhi Sheng – което звучи като „Тръмп ще има голяма победа“ за говорещите мандарин, поскъпнаха. В същото време книжата на Yunnan Xiyi Industrial Co., звучащо като „леля Хилари“, се сринаха.

През последния месец акциите на Ningbo Shenglong Automotive Powertrain System Co., производител на автомобилни части, и на производителя на матрици Ningbo Tianlong Electronics Co. също прибавиха към стойността си около 200%. Годината на Дракона – чието наименование на английски наподобява Long – започва на 10 февруари.

Цената на книжата на Ningbo Shenglong през последния месец. Графика: Bloomberg LP Цената на книжата на Ningbo Shenglong през последния месец. Графика: Bloomberg LP

Манията по свързаните с дракона акции се случва в момент, когато китайските книжа изпитват трудности заради притеснения за икономическото възстановяване на страната и геополитическото напрежение. И макар да се появяват знаци, че настроенията на пазара се обръщат, то индексът CSI 300 все още е с 6% надолу за годината, представяйки се по-слабо от азиатските си конкуренти.

Някои от компаниите, включително Tianlong, призоваха инвеститорите да взимат рационални инвестиционни решения, позовавайки се на непроменените фундаменти на компанията. „Цената на акциите значително се отклони от разумната оценка на регистрираните компании в същата индустрия, както и от основните показатели на компанията“, се казва в становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още